Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työryhmä esittää täsmennyksiä uskonnonvapauden toteutumiseen puolustusvoimissa

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2015 14.00
Tiedote

Puolustusministeriö asetti toukokuussa 2014 työryhmän suunnittelemaan puolustusvoimien eettistä opetusta ja sotilasparaatien kenttähartausosuutta. Työryhmän tuli ottaa huomioon perustuslain pykälä uskonnon ja omantunnon vapaudesta.

Työryhmän puheenjohtajaksi nimettiin ylijohtaja Jukka Juusti puolustusministeriöstä ja varapuheenjohtajaksi puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa. Työryhmä kuuli asiantuntijoina kenttäpiispa Pekka Särkiötä ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n pääsihteeri Esa Ylikoskea. Työryhmän suositukset perustuvat eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksiin ja opetushallituksen kouluille antamaan uskonnon opetuksen ohjaukseen.

Työryhmä esittää raportissaan kaikkiaan 15 toimenpidettä uskonnonvapauden varmistamiseksi puolustusvoimissa.

Opetuksen osalta työryhmä esittää, että perusyksiköiden päälliköiden ja vääpeleiden, sotilaspappien, sosiaalikuraattorien ja lääkäreiden nykyisistä oppitunneista muodostetaan kaikille palvelusta suorittaville tarkoitettu moniammatillinen ja vuorovaikutteinen kokonaisuus, joka tukee palvelusta, elämänhallintaa sekä sodan ajan eettistä toimintakykyä. Oppituntien tulee olla uskonnottomia ja tunnustuksettomia, jolloin niille osallistuisivat niin uskontokuntiin kuuluvat kuin kuulumattomatkin asevelvolliset.

Työryhmä esittää myös, että suomalaiseen sotilasparaatiperinteeseen kuuluva kenttähartaus säilytetään osana sotilasparaatia. Paraatin osallistujat, jotka eivät halua osallistua kenttähartauteen ryhmitetään omiksi ryhmikseen, jotka poistuvat paraatijoukosta johdettuna komennolla.

Uskonnonvapauden toteutumiseksi uskonnolliset hartaudet ja jumalanpalvelukset ovat vapaaehtoista toimintaa. Niiden osalta työryhmä esittää, että tilaisuudet merkitään palvelusohjelmiin samalla tavalla kuin muu vapaaehtoinen ohjelma.

Raportin yhteenvedossa työryhmä toteaa, että perustuslain uskonnonvapaussäädösten täydellinen toteutuminen edellyttää puolustusvoimilta muutoksia niin opetusohjelmiin kuin Yleiseen palvelusohjesääntöön. Työryhmä esittää, että muutokset toimeenpannaan viimeistään heinäkuun 2015 saapumiserän astuessa palvelukseen.

Työryhmän raportti on luettavissa puolustusministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.defmin.fi/julkaisut. Lisätietoja asiassa antaa työryhmän sihteeri Mika Peltoniemi, puh. 0295 140 442.

 
Sivun alkuun