Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ulkoministeri Soini EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen Luxemburgiin

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 9.10.2015 11.50
Tiedote 222/2015

EU:n ulkoministerit kokoontuvat ulkoasiainneuvoston kokoukseen 12. lokakuuta Luxemburgissa. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini.

Kokouksen aiheita ovat muuttoliikkeen ulkoiset ulottuvuudet ja Syyrian ajankohtainen tilanne. Lisäksi käydään keskustelu EU:n sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden (AKT-maat) välisen Cotonoun kumppanuussopimuksen tulevaisuudesta.

Ulkoasiainneuvostossa ovat esillä EU:n ulkosuhdetoimet muuttoliikkeen hallitsemiseksi, erityisesti 8.10 järjestettävän Länsi-Balkanin ministerikonferenssin tulokset ja marraskuussa järjestettävän EU:n ja Afrikan maiden yhteisen Vallettan huippukokouksen valmistelut sekä EU:n suhteet Turkkiin ja muihin muuttoliikkeen lähtö- tai kauttakulkumaihin.

Syyrian konfliktin osalta esillä on ajankohtainen poliittinen ja humanitaarinen tilanne sekä EU:n tuki YK:lle konfliktin ratkaisupyrkimyksissä. Pyrkimykset löytää poliittinen ratkaisu Syyrian konfliktiin ovat lisääntyneet syksyn 2015 aikana, mutta ratkaisun saavuttaminen näyttää nykytilanteessa vaikealta.

Cotonoun sopimus on Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Saharan eteläpuolisen Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän jäsenten (AKT-valtiot) monialainen kumppanuussopimus, jossa määrätään kehitysyhteistyöstä, poliittisesta vuoropuhelusta ja kaupasta. EU:n ulkosuhteiden korkean edustajan Federica Mogherinin johdolla tullaan käymään poliittisen tason avauskeskustelu Cotonoun sopimuksen jatkosta vuoden 2020 jälkeen.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin diplomaattiavustaja Kaisa Honka-Hallila, puh. +358 295 351 780 sekä eurooppakirjeenvaihtaja Sari Rautio, puh. +358 295 351 534.

Timo Soini
 
Sivun alkuun