Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Soini koulukiertueelle: "Jos kaikki tuntevat olevansa osa yhteiskuntaa, radikalisoitumisen riski vähenee"

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2017 14.42 | Julkaistu suomeksi 9.11.2017 klo 16.03
Tiedote

Tiedote 193/2017
9.11.2017

Ulkoministeri Timo Soini käynnistää kouluvierailujen sarjan, jonka tavoitteena on laajentaa lukioikäisten nuorten tietoisuutta Suomen ulkopoliittista toimista väkivaltaista radikalisaatiota ehkäisevässä työssä sekä lisätä nuorten kriittisyyttä radikalisaatiota kohtaan.

Kouluvierailujen sarja käynnistyy Ahtisaaripäivien yhteydessä 16.11. Tikkurilan lukiosta, Vantaalta. Vierailuja jatketaan loppuvuoden ajan sekä ensi vuonna.

Valtakunnallisia Ahtisaari-päiviä vietetään marraskuussa. Vuosittainen rauhanvälitystapahtuma järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Ulkoministeri Soini on vuosittain tehnyt Ahtisaari-päiviin liittyvän kouluvierailun.

Ahtisaari-päivien tarkoitus on lisätä tietoa rauhanvälityksestä kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Konfliktit koskettavat jokaista nuorta jollakin tavalla. Maailmalla jylläävät sodat tulevat lähelle viimeistäänkin median välityksellä eikä riidoitta selviä edes omassa arjessa. Pyrkimyksenä on tuoda rauhantyö ja sovittelu osaksi jokaisen arkipäivää. Näin ollen Ahtisaaripäivä sopii hyvin myös väkivaltaisen radikalisaation vastaisen kiertueen lähtölaukaukseksi.

"Rauhanvälityksen keinoin ratkotaan konflikteja, jotka luovat otollista maaperää radikalisaatiolle. Kestävä rauha voidaan saavuttaa vain ottamalla kaikki osapuolet keskusteluun mukaan. Niin naiset, nuoret kuin erilaiset etniset ja uskonnolliset ryhmätkin," ulkoministeri Soini toteaa rauhanvälityksen roolista radikalisaation ehkäisyssä.

Kouluvierailuilla ulkoministeri Soini nostaa rauhanvälityksen lisäksi esille neljä muuta Suomen ulkopolitiikan kokonaisuutta, joissa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa hyödynnetään radikalisaation ehkäisemiseen ja torjumiseen. Kokonaisuudet ovat aktiivinen ihmisoikeuspolitiikka, nuorten ja naisten voimaannuttaminen, köyhyyden vähentäminen sekä kriisinhallinta.

"Suomi toteuttaa ulkopolitiikassaan paljon merkittävää väkivaltaista radikalisaatiota ehkäisevää työtä. Nuoret ovat tässä työssä kaikkialla maailmassa merkittävässä asemassa. Siksi haluan puhua tästä teemasta nimenomaan heidän kanssaan. Ensin täällä Suomessa, mutta myös ulkomailla", ulkoministeri Soini sanoo.

Radikalisoituminen on prosessi, jossa yksilö omaksuu yhä voimakkaammin äärimmäisiä poliittisia, sosiaalisia tai uskonnollisia näkemyksiä. Väkivaltaisella radikalisoitumisella tarkoitetaan sitä, että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan aatemaailmalla tai ideologialla perustellen. Radikalisoitumisen taustalla on aina useita syitä. Taustalla vaikuttavat tekijät liittyvät yksilöön, hänen elämäntilanteeseensa ja yhteiskuntaan. Yhtenä tärkeimmistä tekijöistä mainitaan usein ulkopuolisuuden kokemukset, syrjintä ja rasismi.

"Jos kaikki tuntevat olevansa osa yhteiskuntaa, radikalisoitumisen riski vähenee. Erityisesti nuorille on luotava näköaloja. Järkevä tekeminen ja toimeentulo ovat parasta lääkettä väkivaltaisen radikalisoitumisen vähentämiseksi", ulkoministeri Soini tähdentää.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo, puh. +358 46 923 4581

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Timo Soini
Sivun alkuun