Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ulkoministeri Tuomioja tyytyväinen eduskunnan päätökseen, jolla vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn YK:n yleissopimuksen ratifiointiprosessi etenee

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 4.3.2015 8.32
Tiedote 70/2015

Eduskunta hyväksyi tiistaina 3. maaliskuuta täysistunnossaan vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ja sen valinnaisen pöytäkirjan.

Ulkoministeri Tuomioja pitää eduskunnan tekemää ratkaisua vahvana poliittisena viestinä vammaisyleissopimuksen ratifiointiprosessissa sekä erittäin myönteisenä askeleena vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien edistämisessä.

Eduskunta edellytti, että ennen kuin Suomi voi ratifioida sopimuksen, tulee yleissopimuksen 14 artiklan ratifioinnin edellytysten täyttyä kansallisessa lainsäädännössä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuteen kohdistuvista rajoituksista on asianmukaisesti lailla säädettävä ennen kuin Suomi voi sitoutua yleissopimukseen kansainvälisesti tallettamalla ratifioimiskirjansa YK:n pääsihteerin huostaan.  Yleissopimus ja sen valinnainen pöytäkirja tulevat Suomen osalta voimaan kolmantenakymmenentenä päivänä ratifioimiskirjan tallettamisesta.

Lisätietoja: lainsäädäntösihteeri Satu Sistonen p. 0295 351 789 ja erityisavustaja Tarja Kantola p. 040 590 4119.

Erkki Tuomioja
 
Sivun alkuun