Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

BEAM-ohjelman arviointi kannustaa yhteishankkeisiin

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2017 9.00 | Julkaistu suomeksi 18.8.2017 klo 9.10
Tiedote

Tiedote 138/2017
18.8.2017

Yritysten innovaatiotoimintaa kehittyvillä markkinoilla tukeva BEAM-ohjelma on saanut liikkeelle hankkeita, jotka eivät olisi muuten käynnistyneet. Kehitysvaikutukset kuitenkin paranisivat lisäämällä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa sekä yritysten, kansalaisjärjestöjen ja tutkimuslaitosten yhteishankkeilla.

Ohjelman kehittävän evaluoinnin väliarvioinnin tulokset on julkaistu tällä viikolla.

"BEAM-ohjelma on jo tuottanut tulosta esimerkiksi Keniassa. Sähköinen työnvälitys Fuzu on kasvanut voimakkaasti ja käyttäjien määrä ylittää 700 000 henkeä. Tämä avaa merkittävää pullonkaulaa, jonka toimimaton julkinen työnvälitys aiheuttaa. Seuraavan 10 vuoden aikana Afrikan työmarkkinoille tulee yli 120 miljoonaa uutta työnhakijaa", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Arvioinnin ensimmäinen kenttämatka Namibiaan ja Etelä-Afrikkaan osoitti, että hankkeet vastaavat paikallisia tarpeita ja ovat saavuttamassa konkreettisia tavoitteita. Hankkeet tuottavat uusia tuotteita sekä palvelu- ja prosessi-innovaatioita uuteen ympäristöön.

Tehdyn väliarvioinnin mukaan ohjelmaa pidetään tärkeänä mahdollisuutena toimia ympäristössä, johon yrityksen ei muuten tulisi lähdettyä.

Arviointi antaa eväitä BEAM-ohjelman jatkokehittämiselle. Se suosittelee kehitysvaikutusten analyysien vahvistamista sekä lisäämään yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Evaluointi suosittelee myös toiminnan keskittämistä, jotta suhteellisen pienten yksittäisten hankkeiden asemesta saavutetaan laajempaa vaikuttavuutta ohjelmatasolla.

Business with Impact, BEAM, on Tekesin ja ulkoministeriön viisivuotinen ohjelma, joka käynnistyi vuoden 2015 alussa. Sen suuruus on 50 miljoonaa euroa. Ohjelman tavoitteena on auttaa suomalaisia yrityksiä ja muita toimijoita ratkaisemaan innovaatioiden avulla maailman kehityshaasteita kestävän liiketoiminnan kautta.

Ohjelma tukee suomalaisten yritysten, kansalaisjärjestöjen, tutkimusorganisaatioiden, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen innovaatioiden kehittämistä ja kokeilua. Se pyrkii edistämään sekä kehittyvien maiden hyvinvointia että tuomaan kansainvälistä liiketoimintaa suomalaisyrityksille.

Nyt julkaistu BEAM-ohjelman arviointi eroaa perinteisestä hanke-evaluoinnista. Arvioinnin väliraporttiin on koottu tulokset, joita ohjelman rinnalla tehtävä jatkuva arviointiprosessi on tuottanut. Tällainen, niin sanottu kehittävä evaluointi, antaa jatkuvaa palautetta toimivista lähestymistavoista. Siten se osaltaan tukee innovaatioiden tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta sekä riskien hallintaa.

Lisätietoja:
BEAM-ohjelma: ylitarkastaja Oskar Kass, kehitysrahoituslaitosten yksikkö, puh. 0295 351 943
Evaluointi: ylitarkastaja Riitta Oksanen, kehitysyhteistyön evaluointi, puh 0295 351 432

 
Sivun alkuun