Henkilökuva

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen

 

Jutta Urpilainen syntyi vuonna 1975, kun hänen pohjalaiset vanhempansa - Kari ja Pirjo - opiskelivat Jyväskylässä. Lapsuus- ja kouluvuodet Urpilainen vietti Kokkolassa. Lukion jälkeen hän opiskeli Keski-Pohjanmaalla vuoden musiikkia ja tanssia, minkä jälkeen hän lähti opiskelemaan kasvatustieteitä Jyväskylään ja valtiotieteitä Helsinkiin. Vuonna 2002 Urpilainen sai määräaikaisen opettajantyön Kokkolasta valmistuttuaan kasvatustieteiden maisteriksi.

 

Opettajana Jutta toimi vuoden Helsingissä ja vajaan vuoden Kokkolassa. Työ lasten parissa on hänelle tuttua myös lasten liikuntaryhmien vetäjänä Kokkolan Jymyssä ja Lasten Kesä ry:n leirinohjaajana. Nuorten asioiden parissa Jutta on tehnyt töitä Pohjanmaan Nuorten Kotkien piirihallituksessa ja suomalaisten nuorisojärjestöjen kattojärjestön Allianssin hallituksessa. Hän on toiminut myös Eurooppalaisen Suomen Nuoret -järjestön puheenjohtajana.

 

Jutta on isosisko kolmelle sisarukselle - Villelle, Jennille ja Annille - sekä kummitäti kuudelle kummilapselle - Melindalle, Valdemarille, Isabellalle, Jonnalle, Valolle ja Martille. Hän on myös yhdessä aviopuoliso Juha Mustosen kanssa hankkinut yhteisen kummilapsen Keniasta. Vapaa-aikana hän harrastaa musiikkia ja liikuntaa.

 

Politiikkaan Jutta tutustui jo nuorena. Hän toimi Pohjanmaan demarinuorten puheenjohtajana ja demariopiskelijoiden valtakunnallisen liiton varapuheenjohtajana. Vuoden 1996 kunnallisvaaleissa hänet valittiin 21-vuotiaana varavaltuutetuksi Kokkolan kaupunginvaltuustoon. Neljä vuotta myöhemmin Jutta valittiin jäseneksi Kokkolan kaupunginvaltuustoon ja kulttuuri- ja nuorisolautakuntaan. Vuoden 2004 kunnallisvaaleissa Jutta valittiin Kokkolan ääniharavana kaupunginvaltuustoon. Hän uusi paikkansa vuoden 2008 vaaleissa. Maakunnallisesti hän on toiminut Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtajana.

 

Vanhusten asioiden parissa hän työskenteli Sotainvalidien palveluasuntosäätiön neuvottelukunnassa. Pohjanmaan demarien toiminnassa hän vaikutti piirihallituksessa ja naisten piiritoimikunnassa. Eduskuntatyöhön Jutta tutustui ensin kahden vuoden ajan kansanedustaja Säde Tahvanaisen eduskunta-avustajana. Kansainvälisten kysymysten parissa hän on työskennellyt mm. Suomen YK-liiton puheenjohtajana ja Taksvärkki-yhdistyksen puheenjohtajana.

 

Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Jutta oli ensimmäistä kertaa kansanedustajaehdokkaana ja tuli valituksi 5365 äänellä nykyisen Keski-Pohjanmaan ensimmäiseksi naiskansanedustajaksi. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa hänet valittiin uudelleen eduskuntaan 7244 äänellä, minkä jälkeen eduskuntaryhmä valitsi hänet ryhmän varapuheenjohtajaksi. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Jutta uusi paikkansa 11670 äänellä.

 

Vuoden 2008 kesällä SDP:n puoluekokous valitsi Jutan SDP:n puheenjohtajaksi. Hänet valittiin yksimielisesti jatkokaudelle vuoden 2010 puoluekokouksessa Joensuussa. Tällä hetkellä Jutta työskentelee puolueen puheenjohtajuuden ohella valtiovarainministerinä ja varapääministerinä pääministeri Jyrki Kataisen johtamassa hallituksessa. Aiemmin Jutta on toiminut eduskunnassa mm. ulkoasiainvaliokunnassa, sivistysvaliokunnassa ja valtiovarainvaliokunnassa - siellä vero- sekä sivistys- ja tiedejaostoissa. Musiikkiharrastusta Jutta jatkaa parlamenttibändin kosketinsoittajana ja laulajana.