Avoimen hallinnon III toimintasuunnitelman toimeenpanohanke

VM072:00/2017 Kehittäminen

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero VM072:00/2017

Asianumerot VM/1229/00.01.00.01/2017 , VN/6247/2020

Asettaja valtiovarainministeriö

Toimikausi/aikataulu 1.7.2017 – 30.6.2019

Asettamispäivä 28.6.2017

Yhteyshenkilö
Katju Holkeri, Finanssineuvos
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Valtiovarainministeriö on tänään asettanut hankeryhmän avoimen hallinnon III toimintaohjelman sitoumusten toimeenpanon tueksi sekä työvaliokunnan avoimen hallinnon virkamiesverkoston työn tueksi.

Hankeryhmän tehtävänä on tukea Avoimen hallinnon III toimintasuunnitelman toimeenpanoa ja kannustaa toimijoita avoimen hallinnon edistämiseen. Yhteistyökumppaneita toimeenpanolle haetaan käynnissä olevista kehittämisohjelmista ja hankkeista.

Työryhmä seuraa avoimuuden kehitystä yhteiskunnassa sekä kansainvälisen yhteistyön kautta ja esittää tarvittaessa lisätoimenpiteiden käynnistämistä. Yhteistyö kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa sekä viestintä ovat tärkeitä osia ryhmän tehtävissä.

Lähtökohdat

Suomi liittyi Open Government Partnership - kumppanuushankkeeseen vuonna 2013. Samana vuonna hyväksyttiin Suomen ensimmäinen kansallinen toimintaohjelma. Suomen ensimmäisen (vuosien 2013–2015) ja Suomen toisen (vuosien 2015–2017 ) kansallisen toimintaohjelman keskeisenä tavoitteena oli osallisuuden edistäminen. Kummassakin ohjelmassa oli neljä teemaa.

Tavoitteena on kansalaisten luottamuksen kääntäminen nousuun ja vakiin-nuttaminen korkealle tasolle. Tämä on mahdollista vain, jos hallinnon ra-kenteet, toiminta, palvelut ja uudistaminen ovat kansalaisille ymmärrettäviä ja osallisuus päätöksenteon valmisteluun, palveluiden suunnitteluun ja hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen on mahdollista. Avoimen hallinnon edistämisen tulee olla osa kaikkea hallinnon toimintaa ja uudistustyötä.

Suomessa avoimen hallinnon toimintaohjelma koskee koko julkista sektoria. Kolmannen toimintaohjelman alkaessa käynnissä on mittavia hallinnon uudistushankkeita. Muutokset ja niiden lopputuloksena syntyvä uudenlainen hallinto tulee pystyä kuvamaan ja kertomaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Samoin on tärkeää, että maakuntahallinto alusta alkaen myös käytännön tason toiminnassa ja asenteessa on mahdollisimman avoin. Avoimuus ja julkisuus kulkevat käsi kädessä. Suomessa julkisuuslaki on erinomainen pohja. Sen kattavasta toimeenpanosta ja uudistustarpeista on huolehdittava.

Lisätietoja