Miehittämätöntä ilmailua ja lennokkitoimintaa koskevan lainsäädännön kehittäminen

PLM009:00/2016 Säädösvalmistelu

Säädetään tarvittavista toimivaltuuksista puuttua puolustusvoimien kohteille uhkaa ja vaaraa aiheuttavaan miehittämättömään ilmailuun ja lennokkitoimintaan.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero PLM009:00/2016

Asianumerot 1111/50.03.07/2015

Asettaja puolustusministeriö

Toimikausi/aikataulu 1.12.2016 – 15.11.2017

Asettamispäivä 25.11.2016

Lainvalmistelu

HE laiksi puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta
  • 1

    Valmistelussa

    Hyväksytty istuntokauden suunnitelmaan 1.2.2018
  • 2

    Arvioitu esittelyviikko

    Alkuperäinen arvioitu esittelyviikko 17/2018
    Arvioitu uusi esittelyviikko 22/2018
  • 3

    Meneillään oleva vaihe: Annettu eduskunnalle

    31.5.2018
  • 4

    Säädös hyväksytty

HE:ssä ehdotetaan muutettavaksi Puolustusvoimista annettua lakia. Lakiin lisättäisiin säännökset lennokin tai miehittämättömän ilma-aluksen kulkuun puuttumisesta. Esityksen tavoitteena on täydentää puolustusvoimien toimivaltuussääntelyä siten, että säännöksissä olisi tarkasti määritelty puolustusvoimien mahdollisuudet sen keskeisten toimintojen ja kohteiden turvallisuuden ylläpitämiseen ja niihin kohdistuvaan uhkaan vastaamiseen.

VastuuministeriPuolustusministeri Niinistö

Kevätistuntokauden 2018 lainsäädäntösuunnitelma

Tavoitteet ja tuotokset

Hankkeen päämääränä on sotilaskohteiden ja muiden maanpuolustuksen kannalta kes-keisten toimintojen sekä henkilöiden turvallisuuden parantaminen ja järjestyksen ylläpitoon liittyvän lainsäädännön tarkistaminen. Hankkeessa tulee selvittää, millaisia sääntelyvaihtoehtoja on puuttua miehittämättömän ilma-aluksen kulkuun, jotta voidaan:
1) estää puolustusvoimien kohteiden tiedustelutoiminta
2) estää muu luvaton toiminta, kuten vihamielinen tai sotilaallinen toiminta puolustus-voimien kohteita, henkilöitä ja valtakunnan elintärkeitä toimintoja vastaan
3) varmistaa sotilasilmailun lentoturvallisuus alailmatilassa (alle 150m)
Säädösmuutoksilla on oltava liityntä puolustusvoimien lakisääteisiin tehtäviin ja maan-puolustukseen. Erityisesti on tarpeen arvioida, millaisia lainsäädännöllisiä muutoksia tarvitaan, jotta voidaan turvata puolustusvoimien joukot, henkilöstö, alueet, tilat, kohteet, kalusto ja harjoitukset. Mahdollisten säädettävien keinojen oikeasuhtaisuus suhteessa suojattavaan oikeushyvään on arvioitava hankkeen aikana. Miehittämättömään ilmailuun liittyvät muutostarpeet liittyvät erityisesti turvallisuuteen, järjestykseen sekä maanpuolustuksen kannalta salassa pidettävän tiedon ja kohteiden suojaamiseen. Sääntelyn vaikutus aluevalvonnan järjestelyihin ja niissä ilmeneviin tarpeisiin selvitetään. Hankkeen aikana on laadittava arvio vaikutuksista siviili-ilmailuun.

Tiivistelmä

Säädetään tarvittavista toimivaltuuksista puuttua puolustusvoimien kohteille uhkaa ja vaaraa aiheuttavaan miehittämättömään ilmailuun ja lennokkitoimintaan.

Lähtökohdat

Puolustusvoimien ja puolustusministeriön välillä on pohdittu miehittämättömiin ilma-aluksiin liittyviä kysymyksiä ja tuotu esille sääntelyn kehittämistarpeita. Nykyinen sääntely jättää puolustushallinnon viranomaisten mahdollisuudet puuttua toimintaan osin tulkinnanvaraisiksi ja käytännössä toimimattomiksi. Viranomaisten toimivaltuuksien tulisi olla lainsäädännössä selkeästi määritelty.
Miehittämättömistä ilma-aluksista voidaan arvioida aiheutuvan riskejä ja uhkia sekä suoranaista vaaraa maanpuolustukselle. Pääesikunta on lausunnossaan 31.8.2015 ja 31.10.2016 päivätyssä esityksessä tuonut esiin tarpeen tarkastella lainsäädäntöä sen selvittämisesi, millä edellytyksillä ja millä keinoilla Puolustusvoimilla on oikeus puuttua miehittämättömän ilma-aluksen luvattomaan, vaaralliseen tai uhkaavaan toimintaan.
Liikenne- ja viestintäministeriön ja puolustusministeriön välillä on käyty keskusteluja miehittämättömien ilma-alusten sääntelystä. Erityisesti määräyksen OPS M1-32 laati-misen ja päivittämisen yhteydessä on pyritty tuomaan esille niitä ilmailulain sääntely-vaihtoehtoja, jotka ottaisivat puolustushallinnon tarpeet huomioon. Lainsäädäntötekni-sesti kaikkiin puolustusministeriön hallinnonalan tarpeisiin ei voida vastata ilmailulain viitekehyksestä, etenkin kun kyse on mahdollisuudesta voimakeinojen käyttöön.
Myös muut turvallisuusviranomaiset ovat nostaneet esiin miehittämättömiin ilma-aluksiin liittyvän sääntelyn tarpeellisuuden.