Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-ministerutskottet behandlade budgetramen och beskattningen av den digitala ekonomin

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.4.2018 8.53 | Publicerad på svenska 20.4.2018 kl. 13.18
Pressmeddelande 206/2018

Under sitt möte fredagen den 20 april behandlade EU-ministerutskottet bland annat EU:s nästa fleråriga budgetram och kommissionens förslag till beskattning av den digitala ekonomin.

Som en del av det föregripande påverkansarbetet inför EU:s kommande fleråriga budgetram behandlade EU-ministerutskottet de kompletterande E-skrivelserna om inkomstsidan av EU:s finansieringssystem, finansieringsinstrumenten och finansieringen av investeringar samt hur EU:s kriterier för migration påverkar regional- och strukturpolitiken. Kommissionen har för avsikt att lägga fram sitt förslag till budgetram i början av maj varefter Finland kommer att precisera sina målsättningar för förhandlingarna.

EU-ministerutskottet behandlade också kommissionens förslag till beskattning av den digitala ekonomin som lades fram i mars. Statsrådet formulerar sin slutliga ståndpunkt till kommissionens förslag under statsrådets allmänna sammanträde i maj. Finland framhåller vikten av globala lösningar i beskattningen av den digitala ekonomin och stöder OECD:s fortsatta arbete för digital beskattning. För att kommissionens förslag ska godkännas krävs enhällighet bland medlemsstaterna i rådet.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande möten:

  • Det informella finansministermötet (27–28.4) och Eurogruppen (27.4)
  • Det informella hälsoministermötet (27–28.4)

Finansministrana ska diskutera medlemsländernas framtida konvergens, frågor som rör beskattningen av den digitala ekonomin och fördjupandet av EMU. På Eurogruppens dagordning står bankunionens synpunkter på euroområdet, tillväxt och sysselsättning, den nya tyska regeringens politiska prioriteringar och en översikt av läget i Grekland.

Hälsoministrarna diskuterar hälsosam kost för barn, tillgången till rimligt prissatta läkemedel och EU-samarbetets framtid på hälsoområdet.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen