Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-ministerutskottet fastställde Finlands ståndpunkter inför mötena på Malta

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.2.2017 9.33 | Publicerad på svenska 1.2.2017 kl. 16.41
Pressmeddelande 42/2017

Vid mötet den 1 februari behandlade EU-ministerutskottet bankpaketet och de inofficiella möten för stats- och regeringschefer som ska hållas på Malta.

Det inofficiella EU-möte för stats- och regeringschefer som ska hållas på Malta den 3 februari gäller åtgärderna för hanteringen av migrationen kring Medelhavet. EU ska minska de faktorer som tvingar människor att migrera samt bekämpa människosmugglingen och öka samarbetet med de centrala utreseländerna och transitländerna som t.ex. Libyen. Tyngdpunkten i migrationen kring Medelhavet har flyttats från Turkiet och Grekland till centrala Medelhavet, nämligen från Libyen till den rutt som leder till Italien. 

På Malta hålls också ett inofficiellt möte för stats- och regeringschefer från 27 EU-länder, där man ska behandla EU:s framtid. I mars i samband med 60-årsjubileet av Romfördraget ska man presentera den gemensamma visionen i fråga om unionens utmaningar och utvecklingsbehov. 

Vid mötet den 1 februari behandlade EU-ministerutskottet också ett reformpaket som hänför sig till fördjupandet av bankunionen. Syftet med kommissionens förslag är att stärka bankernas förmåga att hantera störningar och att effektivisera förutsättningarna för tillämpandet av resolutionsverktyg. 

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Utrikesrådet 6.2.
  • Allmänna rådet 7.2.

Utrikesrådet behandlar Ukraina, Libyen och Egypten. Det viktigaste temat för Allmänna rådet är agendan för Europeiska rådet i mars.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen