Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regeringens överläggning med anledning av händelserna i Åbo

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.8.2017 15.20 | Publicerad på svenska 19.8.2017 kl. 17.16
Pressmeddelande 365/2017

Regeringen höll en överläggning lördagen den 19 augusti med anledning av händelserna i Åbo. Regeringen fick vid sitt möte uppdaterad information om hur polisundersökningen framskrider. Regeringen följer fortsatt situationen noggrant och får fortlöpande uppdaterad information från myndigheterna.

Statsminister Juha Sipilä påpekar att vi finländare nu måste hålla ihop. Hat får inte bemötas med hat.

”Jag fördömer gärningen å det kraftigaste. Den är skakande och berör oss alla. Vi får inte stämpla andra utlänningar som bor i Finland på grund av dådet i Åbo. Det fanns såväl finländare som utlänningar bland offren och dem som hjälpte dem”, säger statsminister Juha Sipilä.

Myndigheterna har höjt sin beredskap och samarbetet mellan olika myndigheter fungerar bra. Myndigheterna har beredskap även för liknande situationer. Polisen och hälsomyndigheterna agerade raskt och exemplariskt.

Tyst minut på söndag

Regeringen kom vid sin överläggning överens om en tyst minut för att hedra minnet av dem som omkom till följd av dådet i Åbo. Den tysta minuten ordnas i hela landet söndagen den 20 augusti kl. 10. Regeringen önskar att den breda allmänheten deltar i den tysta minuten.

Ytterligare information: Päivi Paasikoski, kommunikationschef, tfn 040 547 6279, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kommunikationsavdelning

 
Tillbaka till toppen