Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Första delen av regeringens framtidsredogörelse: Bred förståelse av förändringarna i arbetslivet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.6.2017 13.40
Pressmeddelande 279/2017

I och med förändringar i arbetslivet är det skäl att ändra uppfattningarna om förhållandet mellan arbete och försörjning och om gränsen mellan lönearbete och företagande. Samtidigt erbjuder förändringarna nya möjligheter till sysselsättning och platser för meningsfull verksamhet. Bland annat dessa teman behandlas i den första delen av regeringens framtidsredogörelse som överlämnas till riksdagen.

Vid statsrådets sammanträde torsdagen den 8 juni fattades det beslut om att överlämna den första delen av framtidsredogörelsen, ”Bred förståelse av förändringarna i arbetslivet”, till riksdagen för behandling. I redogörelsen diskuteras framtidens arbete och de förändringar som hänför sig till det. Under den pågående regeringsperioden genomförs framtidsredogörelsen i två delar, varav den senare delen färdigställs sommaren 2018.

Enligt statsminister Juha Sipilä utgör förändringar i arbetslivet den största utmaningen för Finlands framtid, även om förändringarna inte sker snabbt. De traditionella förbindelserna mellan tillväxt, produktivitet och välfärd kan brytas. Enligt Sipilä är det dock möjligt att påverka konsekvenserna av förändringen.

- Redogörelsen lyfter fram framtida samhällspolitiska frågor och möjligheter som man redan nu kan och bör ta fasta på, säger statsminister Sipilä.

Förändringar i arbetslivet baserar sig på kända megatrender, i synnerhet på digitalisering, globalisering, den åldrande befolkningen och urbanisering. I centrum av förändringarna står automatisering, robotar och artificiell intelligens samt utveckling av delnings- och plattformsekonomin. Detta har konsekvenser för bland annat arbetskraften, arbetets innehåll och förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Fem centrala förändringsförlopp

Redogörelsen presenterar förändringar i arbetslivet med fokus på fem centrala förändringsförlopp. Dessa betonar olika samhälleliga frågor och utmaningar: arbetets innehåll och arbetsförfaranden, förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, försörjning, kompetens samt etablering i samhället. I framtiden kan det vara nödvändigt att omdefiniera arbete.

Redogörelsen ger en inblick i den samhälleliga förändringsprocess som arbetet genomgår under flera generationer. Förändringarna i arbetet ser väldigt olika ut i olika branscher och yrken, och därför gäller det att kritiskt granska förändringsförloppen.

Beredningen av framtidsredogörelsen inleddes vid statsrådets kansli i mars 2016. I redogörelsen granskas arbetets framtid inom en tidsram på cirka 20 år. Redogörelsen bygger på VTT Ab:s utredning Med sikte på en bred förståelse av arbetets framtid (på finska) som behandlar mer än 80 olika undersökningar, utredningar och rapporter som rör arbetets framtid. Man har också bidragit till bred förståelse av arbetets framtid i över 40 workshoppar, seminarier, diskussionsmöten och sakkunnigmöten.

Den andra delen av framtidsredogörelsen publiceras 2018 och den syftar till att hitta färdigheter och lösningar för att svara på utmaningarna i anslutning till förändringar i arbetslivet.

Statsrådets framtidsredogörelse, del 1

Ytterligare information: Paula Lehtomäki, statssekreterare, statsrådets kansli, tfn 0295 160 280, paula.lehtomaki(at)vnk.fi, Taina Kulmala, enhetschef, statsrådets kansli, tfn 0295 160 184, taina.kulmala(at)vnk.fi, Kaisa Oksanen, specialsakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 430, kaisa.oksanen(at)vnk.fi

 
Tillbaka till toppen