Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regeringen enades om den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2016

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.5.2016 14.20
Pressmeddelande 215/2016

Regeringen förhandlade torsdagen den 19 maj om den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2016. Avsikten är att propositionen ges till riksdagen torsdagen den 26 maj.

Anslagsökningar som föranleds av migration

Regeringen föreslår ett tillägg på totalt cirka 230 miljoner euro för utgifter som föranleds av migration. I anslagen för flyktingförläggningar föreslås ett tillägg på 130 miljoner euro på grund av det stora antalet asylsökande i fjol och  de därmed ökade utgifterna för mottagandet och utgifterna för översättning och tolkning vid asylutredningar och asylsamtal.

Det föreslås ett tillägg på 10 miljoner euro för språkprov, kompetenskartläggning och snabbare tillgång till integrationsutbildning för asylsökande som har fått uppehållstillstånd. En kanslichefsarbetsgrupp ska under statssekreterare Paula Lehtomäkis ledning bereda åtgårder för att effektivisera integrationen.

För flera förmåner inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde, bland annat bostadsbidraget och arbetsmarknadsstödet, föreslås ett tilläggsanslag utifrån antalet asylsökande som fått uppehållstillstånd.

Andra justeringar i anslagen

Inom utrikesministeriets förvaltningsområde föreslås för utgifter för krishantering ett tillägg på 7,4 miljoner euro, som föranleds av bland annat den fortsatta utbildningsinsatsen i Irak och ökningen av styrkan i enlighet med redogörelsen av den 3 mars 2016. Dessutom har Finlands deltagande i insatsen i Medelhavet med en avdelning för fartygskontroll fram till oktober 2016 beaktas.

Närstående- och familjevården utvecklas i enlighet med regeringsprogrammet. Regeringen har i samband med tilläggsbudgetpropositionen lämnat en proposition med förslag till ändring av lagarna om närstående- och familjevård. Lagändringarna avses träda i kraft den 1 juli 2017. För verkställigheten av lagarna föreslås en ökning av statsandelen för kommunal basservice med 49,3 miljoner euro genom full statlig finansiering. En ökad närståendevård och familjevård ersätter annan dygnet-runt-vård, vilket minskar kommunernas kostnader. Besparingseffekten på kostnaderna för de offentliga finanserna beräknas 2016 uppgå till sammanlagt 44,7 miljoner euro, varav 11,4 miljoner euro är en minskning av statsandelen.

För att påskynda byggandet av trafikleder till bioproduktfabriken i Äänekoski föreslås ett tillägg på 4,7 miljoner euro. Det föreslås dessutom att ca 3 miljoner euro används för tidigareläggningen av byggandet av E18 Fredrikshamn—Vaalimaa. EU har betalat TEN-stöd för vissa trafikledsprojekt i efterskott 2015. Det föreslås att motsvarande anslag används för de ovannämnda projekten. Enligt förslaget ska fullmakten för projektet Rv 12 Tammerfors strandled höjas med 5 miljoner euro på grund av att kostnaderna för sanering av förorenade områden varit högre än beräknat.

I samband med tilläggsbudgetpropositionen har regeringen lämnat till riksdagen en proposition med förslag till lag om kortvarigt räntestöd för lån för byggande av hyresbostäder. För detta ändamål föreslås högst 80 miljoner euro bli anvisade ur statens bostadsfond. Det föreslås att understödet för förbättring av bostadsförhållandena för grupper med särskilda behov minskas med 10 miljoner euro och överförs till att användas för installation av hissar i syfte att främja äldre personers möjligheter att bo hemma. För att nå målen i avtalet om markanvändning, boende och trafik i Helsingforsregionen till den del som gäller ett tillräckligt byggande av hyresbostäder till skäligt pris föreslås det att bevillningsfullmakten för startbidrag höjs med 10 miljoner euro.

För den offentliga arbetskrafts- och företagsservicen föreslås ett tillägg på 3,1 miljoner euro för universitetssektorns och Microsofts EFG-projekt, för vilka finansiering söks hos Europeiska globaliseringsfonden.

För EU:s strukturfondsprogram, program för samarbete vid de yttre gränserna och andra program inom sammanhållningspolitiken föreslås ett tillägg på 45,5 miljoner euro till bevillningsfullmakten och ett anslagstillägg på 40 miljoner euro på grund av det tidigarelagda ibruktagandet av reserveringen för utbetalningar för Finlands strukturfondsprogram. Avsikten är att 34 miljoner euro av ökningen av fullmakten används för  att finansiera SMF-företagsinitiativprogrammet.

På grund av näringsministerns tjänsteresa behandlas tilläggsfinansieringen av Talvivaara i finanspolitiska ministerutskottet den 25 maj.

Regeringen beslutade göra vissa ändringar av de bolagsspecifika gränserna för innehav i enlighet med statsrådets principbeslut om statens ägarpolitik.

I samband med höstens tilläggsbudgetproposition beslutar regeringen om ett krispaket för jordbruket, efter det att Europeiska unionens åtgärder för att avhjälpa krisen och konsekvenserna för Finland är kända.

Kalkylen för ränteutgifterna sänks med 56 miljoner euro. Nedgången i räntenivåerna inom euroområdet har inverkat på sänkningen.

Inkomstsidan ökar på grund av samfundsskatten

Kalkylen över ordinarie inkomster höjs med ett nettobelopp på cirka 222 miljoner euro, främst på grund av en höjning av kalkylen över samfundsskatten med 206 miljoner euro. Ökningen föranleds av att den sammanlagda effekten av det faktiska utfallet av förskottskompletteringarna avseende skatteåret 2015, som stod klart under senvåren 2016, varit större än beräknat. Till följd av uppgifterna om influtna belopp minskas intäktskalkylen för skatt på arv och gåva med 50 miljoner euro. Från Försörjningsberedskapsfonden intäktsförs 65 miljoner euro på grund av minskningar av säkerhetsupplag.

Statens behov av upplåning ökar en aning

Med beaktande av ökningen av inkomsterna med 222 miljoner euro och av anslagen med 311 miljoner euro ökar den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2016 behovet av statens nettoupplåning med 89 miljoner euro. Statens nettoupplåning beräknas uppgå till cirka 5,5 miljarder euro år 2016. Statsskulden beräknas vid utgången av 2016 uppgå till ca 105 miljarder euro, vilket är ca 50 procent i förhållande till bruttonationalprodukten.

Mer information: Budgetchef Hannu Mäkinen, tfn 0295 530 330, Markus Lahtinen, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 160 404, och Suvi Aherto, finansministerns specialmedarbetare, tfn 050 349 6121, och Juha Halttunen, justitie- och arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 050 574 0236

Den svenska översättningen av pressmeddelandet publicerad 20.5.2016

 
Tillbaka till toppen