Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Behov av att se över det nationella programmet för materialeffektivitet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.9.2017 10.14
Pressmeddelande 413/2017

Ramboll Finland Ab och Naturresursinstitutet har utvärderat genomförandet av det nationella programmet för materialeffektivitet och de problem eller fördröjningar som förekommit i samband med genomförandet. De har också utrett hur genomslagskraftigt programmet har varit och hur materialeffektivitet borde främjas i fortsättningen.

Resultaten av utredningen klargör bilden av prioriteringarna i det nationella materialeffektivitetsarbetet och av de åtgärder som effektivast kan bidra till uppnåendet av målen för det nationella strategiarbetet, EU:s meddelande om cirkulär ekonomi och FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling, Agenda 2030. Utredningen ger också en bild av hur de verktyg som främjar materialeffektivitet borde utvecklas i framtiden.

Det nationella programmet för materialeffektivitet färdigställdes 2013. Programmet syftar till ekonomisk tillväxt, smart användning av naturresurser och minimering av miljökonsekvenser. Arbets- och näringsministeriet, miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet har konstaterat att programmet måste ses över för att dess mål ska kunna främjas så effektivt som möjligt. Till grund för denna reform behövs det forskningsdata.

Det nationella programmet för materialeffektivitet omfattar 8 åtgärder, och i dessa har det ingått sammanlagt 40 projekt. För att kunna utvärdera åtgärderna på ett så enhetligt sätt som möjligt utarbetade forskarna en utvärderingsram. Enligt resultaten har de projekt som direkt påverkade materialeffektiviteten lyckats bra eller mycket bra. Många av de utvärderade projekten har dock haft en indirekt inverkan på materialeffektiviteten, exempelvis genom resurssmarthet och främjande av cirkulär ekonomi.

Dematerialisering och återvinning ska bli de viktigaste prioriteringarna

Hanteringen av materialeffektivitet håller på att bli en allt större global utmaning. Till exempel år 2030 behövs det 50 procent mer mat, 45 procent mer energi och 30 procent mer vatten i världen.

Enligt utredningen är förbättrad materialeffektivitet ett centralt mål för cirkulär ekonomi och för hållbar utveckling överlag, men förbättringen kräver riktade åtgärder. Exempelvis kartläggningar av materialeffektiviteten har fungerat väl, men det behövs mer forskning och främjande åtgärder med betydande genomslag.

Enligt utredningen behövs det extra satsningar i synnerhet på dematerialisering, återvinning och återanvändning för att förbättra materialeffektiviteten. Med samma mängd material ska det produceras mer produkter och tjänster. Detta kan exempelvis hänföra sig till teknik som minskar användningen av material (cleantech), verksamhetssätt, logistiklösningar samt varor och tjänster (inklusive digitalisering).

Dessutom ska programmet för materialeffektivitet ligga i linje med den internationella utvecklingen och beakta de internationella avtal, riktlinjer (till exempel FN:s Agenda 2030) och åtgärder som syftar till att minska den globala miljöbelastningen och samhällsbelastningen.

I det kommande programmet bör också återvinning vara ett centralt utvecklingsmål. Genom återvinning minskar i synnerhet användningen av icke förnybara material. Det är viktigt att fästa uppmärksamhet inte bara vid återvinning av material utan också vid början på processen, då råvaror och andra resurser tas i bruk. Samtidigt bör man fästa allt större uppmärksamhet vid materialeffektivitetens miljöfördelar och samhälleliga nytta, liksom också vid eventuella risker.

Ramboll Finland Ab:s och Naturresursinstitutets utredning publicerades den 21 september 2017. Den har gjorts inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2017.

Utredningen (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet finns på tietokayttoon.fi.

Ytterligare information: Joonas Hokkanen, ledande sakkunnig, Ramboll Finland Ab, tfn 020 755 7216

 
Tillbaka till toppen