Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Kommissionens arbetsprogram och reformen av EU:s asylsystem behandlades i EU-ministerutskottet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.11.2016 10.01 | Publicerad på svenska 11.11.2016 kl. 15.13
Pressmeddelande 491/2016

EU-ministerutskottet behandlade Europeiska kommissionens arbetsprogram för nästa år vid sitt möte fredagen den 11 november. Ministerutskottet konstaterade att prioriteringarna i programmet huvudsakligen motsvarar Finlands mål.

Finland har i sin förhandspåverkan betonat att kommissionen fortsättningsvis bör koncentrera sig på åtgärder gällande migrationen, på främjande av tillväxt, hållbar utveckling och stabilitet, på EU:s externa verksamhet och på stärkande av den inre och yttre säkerheten. Finland fortsätter att påverka utgående från statsrådets årliga strategi för inflytande i EU.  

EU-ministerutskottet diskuterade reformen av asylsystemet, i synnerhet i fråga om fördelningen av bördan. Finland bär sitt ansvar och förutsätter att alla medlemsstater deltar i fördelningen av bördan i krissituationer också genom att ta emot asylsökande från andra medlemsstater. Reformen av fördelningen av bördan är en del av utvecklandet av det gemensamma europeiska asylsystemet.

EU-ministerutskottet enades om Finlands linje i fråga om kommissionens förslag till ändring av direktivet om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster. Dessutom enades EU-ministerutskottet om en gemensam linje inför ett flertal rådsmöten.

Rådet för jordbruk och fiske (14–15.11) kommer att behandla bland annat slutrapporten från arbetsgruppen för jordbruksmarknaderna, kommissionens utredning om effekterna av medgivandena för jordbruksprodukter i frihandelsavtalet samt planen för demersala bestånd i Nordsjön.

Utrikesrådet (14–15.11) kommer att diskutera Turkiet, det östliga partnerskapet och EU:s södra grannskap. Dessutom kommer utrikesministrarna och försvarsministrarna vid sitt gemensamma möte att diskutera verkställandet av EU:s globala strategi när det gäller säkerheten och försvaret. Finland strävar efter att stärka EU som försvarssamarbete och säkerhetsgarant. Försvarsministrarna kommer även att diskutera EU:s och Natos samarbete samt krishanteringsinsatserna i Libyen och Medelhavsområdet. 

Allmänna rådet (15–16.11) strävar efter att uppnå samförstånd om halvtidsutvärderingen av EU:s fleråriga budgetram för 2014–2020. Rådet kommer dessutom att behandla sammanhållningspolitiken och reformerna av Europas struktur- och investeringsfonder. Finland understöder reformerna, som bättre beaktar nettobetalarnas intressen. Till exempel bör de utmaningar som migrationen för med sig, inklusive integrationen, beaktas bättre i fördelningen av medel.     

Ekofin-rådet för ekonomiska och finansiella frågor (16.11) kommer att förbereda ett möte som syftar till att uppnå enighet med Europaparlamentet om EU:s budget för 2017. Finland anser att budgeten ska vara disciplinerad och och grunda sig på verkliga behov. Det är viktigt för Finland att taket för budgetramen respekteras och att också betalningsbemyndigandena i fråga om instrumenten utanför budgetramen ingår under betalningstaket.

Rådet för rättsliga och inrikes frågor (18.11) kommer att behandla bland annat reformen av Schengens informationssystem, kommissionens kommande förslag om EU-system för reseuppgifter och resetillstånd samt bekämpning av terrorism.  

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen