Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Ministeriernas kanslichefer på besök till Åland

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 28.4.2017 16.03
Pressmeddelande 200/2017

Ministeriernas kanslichefer ska besöka Åland onsdagen den 3 maj. Kanslicheferna kommer att träffa lantrådet Katrin Sjögren och andra representanter för landskapet. På agendan står bl.a. utveckling av Ålands självstyrelse samt samarbetet mellan landskapet och riket och social‐ och hälsovårdsreformen.

I november 2016 höll regeringen och Ålands landskapsregering ett gemensamt möte i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. Då konstaterade mötesdeltagarna att det praktiska samarbetet mellan statsrådet och landskapet kan förbättras på flera sätt, och frågan har även samband med den pågående självstyrelsereformen.

”Det är viktigt att vi håller kontakt även på tjänstemannanivå. Ett gemensamt besök ger oss möjlighet att diskutera frågor som är aktuella för Åland och även andra frågor som är centrala för kanslicheferna”, säger statsministerns statssekreterare Paula Lehtomäki som leder samarbetet mellan kanslicheferna.

Den parlamentariska Ålandskommittén bereder ett förslag till reform av självstyrelsesystemet för Åland. Avsikten är att kommitténs slutbetänkande ska publiceras i juni 2017. Målet är att regeringens proposition om ny självstyrelselagstiftning ska lämnas till riksdagen senast i början av 2018. Det gemensamma målet är att landskapet har en ny och modern självstyrelselag när självstyrelsen firar sitt 100-årsjubileum 2022.

Social- och hälsovårds- och regionförvaltningsreformen gäller egentligen inte Åland, men den finansiella reform som samtidigt genomförs har ändå verkningar för finansieringssystemet på Åland. Reformen ska vara så neutral som möjligt för Åland. Finansministeriets och landskapsregeringens tjänstemän har tillsammans arbetat med specialfrågor kring ärendet.  

Mer information: Paula Lehtomäki, statssekreterare, tfn 0295 160 280; Heidi Kaila, lagstiftningsråd, tfn 0295 160 313; Päivi Paasikoski, kommunikationschef, tfn 040 547 6279, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen