Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Ett program för bekämpning av olaglig invandring och vistelse i landet sammanställdes för tredje gången

Utrikesministerietarbets- och näringsministerietinrikesministerietjustitieministerietmiljöministerietsocial- och hälsovårdsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 3.4.2017 9.13
Pressmeddelande 145/2017

Ministerarbetsgruppen för migration godkände ett verksamhetsprogram för bekämpning av olaglig invandring och vistelse i landet för 2017–2020. Det är fråga om ett långvarigare och mer omfattande program än den åtgärdsplan för förebyggande och hantering av olaglig vistelse i landet som godkändes i december 2016. Programmet sammanställdes nu för tredje gången, och det första programmet är från 2012.

Det verksamhetsprogram som nu godkändes har beretts på uppdrag av den ministerarbetsgrupp för migration som har tillsatts av Sipiläs regering. Under ledning av Polisstyrelsen fungerar en tjänstemannaarbetsgrupp för bekämpning av olaglig invandring som följer upp hur programmet genomförs och rapporterar till ministerarbetsgruppen.

I programmet presenteras åtgärder för att säkerställa bekämpningen av olaglig invandring och vistelse i landet och för att upprätthålla situationen med kontrollerad invandring. Tyngdpunkten ligger på bekämpning av olaglig invandring i inlandet och säkerställande av den inre säkerheten. Programmet innehåller 25 åtgärdsrekommendationer och ansvaret för att genomföra dessa hör till olika myndigheter. En del av rekommendationerna är helt nya, medan en del ingick i det tidigare programmet och det har ansetts vara nödvändigt att följa dem även i fortsättningen.  

Olaglig vistelse i landet är inget nytt fenomen

Olaglig invandring till Europa har mångdubblats under de senaste åren och ändringarna är allt svårare att förutspå. Trots att det även i Finland har skett avsevärda ändringar i verksamhetsmiljön, är olaglig vistelse i landet inget nytt fenomen här. Under de senaste åren har det årliga antalet personer som påträffas olagligt i landet varit något mer än 3 000.

Största delen av de utlänningar som har påträffats olagligt i Finland har under de senaste åren varit asylsökande som har lämnat in sin asylansökan i inlandet och som har saknat ett dokument som berättigar till inresa. En annan betydande grupp personer som påträffas olagligt i landet utgörs av personer som är misstänkta för utlänningsförseelse. Det uppskattas att olaglig vistelse i landet kommer att bli allt vanligare. De personer som har fått avslag på sin asylansökan förväntas utgöra en helt ny grupp personer som stannar olagligt i Finland.

Syftet med åtgärderna för bekämpning av olaglig invandring är inte att förhindra eller försvåra flyktingars och asylsökandes inresa eller laglig vistelse i landet. Vid bekämpning av olaglig invandring är det mycket viktigt att iaktta de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna samt att ta hänsyn till varje människas rättssäkerhet.

Den som vistas olagligt i Finland har det inte lätt

Fram till de senaste åren har Finland inte varit ett attraktivt land med tanke på olaglig vistelse. Finlands attraktionskraft har inte bara lidit av landets nordliga läge, utan sannolikt också av att övervakningen av utlänningar, asylprocessen och verkställigheten av beslut om avvisning är så effektiva. I Finland finns det heller ingen öppen svart arbetsmarknad. Dessa omständigheter bidrar till att förebygga olaglig invandring och vistelse i landet.

Man har identifierat den risk som det växande fenomenet kan medföra. Åren 2017–2020 kommer att vara mycket viktiga med tanke på kontrollerad vistelse i landet och bekämpning av olaglig invandring. Det antal personer som före ingången av oktober 2016 påträffades olagligt i Finland verkar ännu inte ha ökat.

Olaglig invandring och vistelse i landet är fenomen som påverkar verksamheten inom inrikesministeriets, social- och hälsovårdsministeriets, arbets- och näringsministeriets, justitieministeriets, miljöministeriets och utrikesministeriets förvaltningsområden. Fenomenet har också konsekvenser för kommunerna och olika organisationer.

Åtgärdsprogrammet (på finska)

Ytterligare information: Mia Poutanen, polisinspektör, tfn 0295 481 760, mia.poutanen(at)poliisi.fi

 
Tillbaka till toppen