Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta
Rapport: I naturturism betonas turismens hållbarhet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 28.4.2017 12.18
Pressmeddelande 196/2017

Det finns betydande tillväxtmöjligheter för turist- och rekreationstjänster i skogs- och vattenområden. Inom naturturismen betonas turismens hållbarhet. Med tanke på detta är det väsentligt att förbättra produkternas och tjänsternas kvalitet, svara på miljömedvetna kunders förväntningar och hänvisa kunderna till hållbara konsumtionsval. Företagen kan i sin tur svara på den allt mer specialiserade och föränderliga efterfrågan genom att erbjuda kunderna högre kvalitet och skräddarsydda tjänster.

I en färsk rapport ges det en översikt av användningen av skogar och vattenområden för turism och rekreation. I rapporten behandlas trender som påverkar naturturism, turismens hållbarhet med tanke på utbud och efterfrågan, möjligheterna att göra turismen mindre säsongsbetonad, kulturmiljöns roll i naturturism, potentiella internationella naturturister och utnyttjandet av sociala medier. Särskilt diskuteras de nya möjligheterna till affärsverksamhet som gäller naturturism och rekreation.

Naturturismen i Finland påverkas inte bara av megatrenderna inom turism, såsom säkerhet, utan också av trender som har direkt samband med naturturism, såsom det växande intresset för naturens effekter på välbefinnandet.

Rapporten fungerar som bakgrundsmaterial i planeringen av regionala utvecklingsåtgärder för naturturism och som stödmaterial för beslutsfattandet och utvecklingsåtgärderna på nationell nivå. Översikten, som har gjorts i samarbete mellan forskare vid Östra Finlands universitet och Naturresursinstitutet, baserar sig på inhemska och internationella undersökningar och utredningar. Arbetet utgör ett led i projektet Uudet keinot metsä- ja vesialueiden kestävän virkistys- ja matkailukäytön kehittämiseksi ja turvaamiseksi (VirKein 2016–2018), som syftar till att lyfta fram nya metoder för att utveckla och trygga ett hållbart nyttjande av skogar och vattenområden för rekreation och turism. Projektet genomförs inom ramen för statsrådets utrednings- och forskningsplan 2016

Rapporten (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information:

Henna Konu, universitetsforskare, Östra Finlands universitet, tfn 050 343 7087, henna.konu(at)uef.fi

Liisa Tyrväinen, professor, Naturresursinstitutet, tfn 050 391 4553, liisa.tyrvainen(at)luke.fi

VirKein-projektets finskspråkiga webbplats

 
Tillbaka till toppen