Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Situationen för Talvivaara gruva behandlas under minister Vapaavuoris besök i Kajana

arbets- och näringsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.4.2015 8.20
Pressmeddelande 186/2015

Näringsminister Jan Vapaavuori, som ansvarar för ärenden som gäller Talvivaara i regeringen, besöker Kajana fredagen den 10 april. Syftet med besöket är att föra en diskussion med lokala aktörer om myndigheternas och konkursboets åtgärder i fråga om Talvivaara gruva.

”Trots den stora mängden information från myndigheterna är det inte lätt att bilda sig en uppfattning om gruvans situation utifrån informationen i offentligheten. Miljöfrågorna i Talvivaara tas på största allvar och både myndigheterna och de övriga aktörerna samarbetar intensivt för att förbättra situationen i gruvan och skydda miljön. Myndigheternas uppgift är också att se till att det alltid finns aktuell, faktabaserad information tillgänglig om gruvans situation, och därför vill vi också föra en direkt dialog med de lokala aktörerna och människorna”, säger Vapaavuori.

Under sitt besök träffar Vapaavuori företrädare för gruvan, för Talvivaara Sotkamo Oy:s konkursbo, för Kajanalands NTM-central samt för Kajana stad och Sotkamo kommun. Ministern träffar dessutom företrädare för de lokala organisationerna.

I samband med besöket ordnas en Talvivaara-frågestund för allmänheten i fullmäktigesalen i stadshuset i Kajana kl. 16.30–17.30 (Pohjolankatu 13, Kajana). Under frågestunden svarar minister Vapaavuori, miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka samt företrädare för miljöministeriet och för Kajanalands NTM-central, chefen för Talvivaarakontoret Mika Lautanala samt företrädarna för gruvans konkursbo på allmänhetens frågor om vattenförhållandena vid Talvivaara gruva och andra aktuella ärenden.

Ytterligare information: Laura Manninen, minister Vapaavuoris specialmedarbetare, tfn 050 361 7511, och Markku Mantila, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 050 462 6435

 
Tillbaka till toppen