Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

En arbetsgrupp ska bereda lagändringar gällande fastighetsköp som är viktiga för den övergripande säkerheten

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.4.2017 14.13 | Publicerad på svenska 21.4.2017 kl. 11.41
Pressmeddelande 169/2017

Statsrådets kansli tillsätter en förvaltningsövergripande arbetsgrupp som ska bereda lagändringar gällande överföringen av fast egendom med syftet att garantera statens övergripande säkerhet och med beaktande av de olika förvaltningsområdenas synpunkter. I en utredning som publiceras av försvarsministeriet i dag konstateras det att det krävs ändringar av lagstiftningen för att kunna förbättra statens övergripande säkerhet vid överföring av fast egendom.

Ordförande för arbetsgruppen är understatssekreterare Timo Lankinen vid statsrådets kansli.  Arbetsgruppen består av företrädare för försvarsministeriet, justitieministeriet, arbets- och näringsministeriet, miljöministeriet, inrikesministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, finansministeriet och utrikesministeriet.  Vid beredningen ska man beakta tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna. Målet är att regeringspropositionerna ska bli klara under våren 2018 och att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2019 med beaktande av eventuella övergångsbestämmelser. 

I statsminister Sipiläs regeringsprogram är ett av målen att precisera den lagstiftning som gäller förvärv av sådana landområden och fastigheter som är av betydelse för den övergripande säkerheten. Syftet med den utredning som publiceras i dag är att hitta konkreta lösningar för hur man kan se till att fastigheter som är belägna nära livsviktiga samhälleliga funktioner inte riskerar hamna i fel händer så att den övergripande säkerheten äventyras.  Strategiska objekt där miljön kan ha en säkerhetsmässig dimension är bl.a. militärområden och strategiska väg-, ban-, bro- och dammkonstruktioner samt sjöfartsfarleder, hamnkonstruktioner och objekt i anknytning till datakommunikation och elöverföring. Arbetsgruppen har till uppgift att bedöma olika metoders tillämplighet och ändamålsenlighet.

Utredningen Förbättrande av statens övergripande säkerhet vid överföring av fast egendom

Ytterligare information: Markku Mantila, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 050 462 6435, Timo Lankinen, understatssekreterare, tfn 0295 160 300, och Riina Nevamäki, statsministerns specialmedarbetare, tfn 09 1602 2009

 
Tillbaka till toppen