Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Henriksson och Virkkunen: Kommunaldemokratin bör förstärkas

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.1.2012 12.00
Pressmeddelande -

Justitieministeriet och finansministeriet informerar

- Den kommunala demokratin behöver förstärkning. Beslutsfattandet och delaktigheten bör utvecklas så att de lämpar sig för den finländska kulturen, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson och förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen den 19 januari 2012 vid justitieministeriets och finansministeriets rundabordsdiskussion i Helsingfors.

Ministrarna ser det som viktigt att man framförallt förstärker och utvecklar möjligheterna till direkt påverkan. - Kommuninvånarna har allt större intresse att utöva direkt påverkan i frågor som gäller dem själva och det omedelbara närsamhället. Denna trend bör beaktas vid utvecklandet av kommuninvånarnas deltagar- och påverkningsmöjligheter, konstaterade ministrarna Henriksson och Virkkunen.

Målet med kommunreformen är enligt regeringsprogrammet att förstärka närdemokratin. - Förstärkandet av demokratin förstärker även kommuninvånarnas och det lokala samhällets ansvar för sig själv och för andra, sade Virkkunen.

- Närdemokratin bör förstärkas så att varje kommuninvånare även efter denna reform upplever att den har minst lika bra eller bättre möjligheter att påverka ärenden i den egna kommunen. Man bör t.ex. överväga kommuninterna valdistrikt, kommundelsförvaltning samt möjligheterna att utveckla användardemokrati. Vi bör begrunda och utreda samtliga möjliga alternativ och modeller, betonade Henriksson.

Båda ministrarna betonade i sina anföranden att det behövs flera kvinnor inom det högsta kommunala beslutsfattandet. I dagsläget är endast en fjärdedel av fullmäktigeordförandena och en dryg femtedel av styrelseordförandena kvinnor.

Ytterligare information: minister Henrikssons specialmedarbetare, Malin Brännkärr, tfn 040 534 7727 och minister Virkkunens specialmedarbetare Elina Laavi, tfn 040 708 2121

Anna-Maja Henriksson Henna Virkkunen
 
Tillbaka till toppen