Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Rapport: Gräsrotsfinansiering är ett effektivt, snabbt och flexibelt finansieringssätt

finansministeriet
Utgivningsdatum 13.3.2014 9.16
Pressmeddelande -

Stora förväntningar har riktats mot gräsrotsfinansiering (crowdfunding). Det är ett effektivt, snabbt och flexibelt finansieringssätt speciellt för nya företag och innovationer. Gräsrotsfinansiering möjliggör effektivare utnyttjande av privatpersoners insättningsmedel och ökad tillgång till finansiering.

Så uppskattar de experter på gräsrotsfinansieringsfrågor som besvarat arbets- och näringsministeriets samt finansministeriets gräsrotsfinansieringsenkät som publicerades den 13 mars 2014. Regeringen beslutade i slutet av 2013 i samband med sitt strukturpolitiska program att kartlägga behoven att utveckla låne- och investeringsbaserad gräsrotsfinansieringsverksamhet.


Vapaavuori: Gräsrotsfinansieringen bör tas på allvar

- Branschen börjar växa även i Finland. Den bör tas på allvar. Branschen kan utarbeta sina egna interna förhållningsregler och sedan eventuellt certifiera de aktörer som förbinder sig till att iaktta reglerna, fastslår näringsminister Jan Vapaavuori.

- Finansinspektionens anvisningar kunde också stöda och komplettera branschens egna regler. Lagen om penninginsamlingar borde också justeras speciellt med hänsyn till behoven ur gräsrotsfinansieringssynpunkt, konstaterar Vapaavuori.

De största problemen med gräsrotsfinansiering gäller enligt enkäten möjligheterna till missbruk, diffus reglering, bristfällig myndighetstillsyn och förverkligandet av placerarskyddet speciellt i fråga om delgivning och erhållande av information.

Det är en god målsättning att eftersträva administrativt lätt reglering. Det kan emellertid, i syfte att förbättra placerarskyddet och förebygga missbruk, bli nödvändigt att föreskriva t.ex. om enhetliga informeringskrav för branschen och om registrering av aktörer, uppskattar Vapaavuori.

- Rapporten om gräsrotsfinansieringsenkäten, en bakgrundspromemoria om ärendet samt annat väsentligt material finns i statsrådets projektregister, under projektnummer VM124:00/2013, (www.hare.fi).

Förfrågningar:
Aki Kallio, konsultativ tjänsteman, finansministeriet, finansmarknadsavdelningen, tfn 02955 30477, [email protected]
Valtteri Vento, överinspektör, arbets- och näringsministeriet, närings- och innovationsavdelningen, tfn 02950 64175, [email protected]

Pete Pokkinen, minister Vapaavuoris specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 040 7567180, [email protected]

Jan Vapaavuori
 
Tillbaka till toppen