Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utredning av de monetära inkomstöverföringarna mellan landskapet Åland och staten

finansministeriet
Utgivningsdatum 28.4.2017 12.33
Nyhet

Statistikcentralen har gjort en utredning av de monetära inkomstöverföringarna mellan landskapet Åland och staten. Kommunernas skatteintäkter, utgifter och skulder ingår inte i utredingen.

Rapporten presenteras av Statistikcentralens utredningsgrupp på ett seminarium på Ständerhuset (sal 8) den 28 april kl. 13. Rapporten återfinns som bilaga till denna nyhet.

Utredningen presenterar statistik över statens skatteintäkter som härstammar från Åland och statens utgifter till landskapet under perioden 2000 – 2014. Som referens jämförs de offentligfinansiella strömmarna mellan staten och andra landskapen i Finland också. Penningströmmarna allokeras med hjälp av konventionella regionaliseringsmetoder som Statistikcentralen har tillämpat sedan 1978.

Ålands situation skiljer sig åt från andra landskap i Finland på grund av sitt självstyrestatus. Det innebär att självstyre ger upphov till vissa kostnader och förpliktelser som andra landskap inte har. Därför kan Ålands ekonomiska ställning inte direkt jämföras med de andra landskapen. Rapporten visar också hur Ålands ekonomi och sysselsättning har utvecklats under 2000-talet jämfört med den genomsnittliga utvecklingen i hela landet. 

Utredning av de monetära inkomstöverföringarna mellan landskapet Åland och staten

Beskattning
 
Tillbaka till toppen