Hoppa till innehåll

Nya kommunallagen i kraft från och med ingången av maj

finansministeriet
Utgivningsdatum 10.4.2015 11.35
Pressmeddelande

Republikens president stadfäste den 10 april 2015 kommunallagen som träder i kraft den 1 maj 2015. Bestämmelserna om t.ex. kommunens ekonomi kommer redan att tillämpas i år. Största delen av lagens bestämmelser tillämpas dock från och med inledningen av nästa fullmäktigeperiod den 1 juni 2017.

Den nya kommunallagen främjar förverkligandet av kommuninvånarnas självstyre och påverkningsmöjligheter samt planmässigheten och den ekonomiska hållbarheten i kommunens verksamhet.

Kommunallagen gör det möjligt att ordna kommunens förvaltning och skötseln av ekonomin med hänsyn till de lokala förhållandena. Bestämmelserna i den nya lagen är dock till vissa delar mera förpliktande än de som gäller i dagsläget.

Minister Paula Risikko: Kommunerna behöver långsiktigt ledande

Den nya kommunallagen betonar enligt trafik- och kommunminister Paula Risikko långsiktigt ansvarstagande inom det kommunala beslutsfattandet, samt helhetsinriktad ledning av kommunens verksamhet. Den nya kommunallagen styr mot övergripande granskning av verksamheten oberoende av om uppgifterna sköts av kommunens egen organisation, en samkommun, ett av kommunen ägt bolag eller med hjälp av upphandlade tjänster. Kommunens ekonomi kan heller inte längre endast betraktas ur primärkommunperspektiv.

− Ansvaret för kommunalekonomin är gemensamt för staten och kommunerna. Målet med kommunekonomiprogrammet är att säkerställa tillräcklig finansiering av den kommunala servicen. För enskilda kommuners del förstärker kommunallagen den föregripande skötseln av kommunalekonomin bl.a. genom att skyldigheten att täcka underskott skärps, konstaterar Risikko.

Nya kommunallagen finns i Finlex med numret 410/2015.

Mera om innehållet i kommunallagen (finansministeriets pressmeddelande 27.11.2014)

Ytterligare information:
Eeva Mäenpää, lagstiftningsråd, tfn 02955 30266
Tuomas Viljamaa, minister Risikkos specialmedarbetare, tfn 040 723 5821

Kommunärenden Paula Risikko
Tillbaka till toppen