Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Dröjsmålsräntan för lantbruksföretagarnas försäkringspremier sänks temporärt

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.10.2017 13.40
Pressmeddelande 141/2017

Dröjsmålsräntan för de försäkringspremier som ska betalas till Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt sänks temporärt till fyra procent. Ändringen underlättar jordbrukens betalningssvårigheter.

Regeringen föreslog torsdagen den 19 oktober 2017 att den lag som gäller ändringen ska stadfästas. Avsikten är att republikens president stadfäster lagen på fredagen. Lagen har tillämpats från och med den 1 juli 2017 och gäller till utgången av 2018.

Inom jordbrukssektorn har det under de senaste åren skett oväntade förändringar som varit oberoende av lantbruksföretagarna, och dessa förändringar har lett till att gårdarnas likviditet har försvagats. Inkassering av dröjsmålsräntan till fullt belopp i nuvarande situation leder till att de som betalar premien försöker sänka beloppet på den arbetsinkomst som det föreskrivs om i lagen om pension för lantbruksföretagare. Detta i sin tur ökar utgifterna för folkpension och garantipension i framtiden. Arbetsinkomsten inverkar bl.a. på pensionsförsäkringspremierna och pensionsbeloppet.

Lantbruksföretagare och stipendiater försäkras i Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt för ålderdom, arbetsoförmåga, familjeförsörjares död och olycksfall i arbetet. Dessutom ansluts de till en grupplivförsäkring. I januari–februari 2017 tog Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt emot cirka 1 600 ansökningar om betalningsuppskov för försäkringspremier. Under motsvarande tid 2016 inkom ca 1 000 ansökningar.

Ytterligare information

Hanna Tossavainen, regeringssekreterare, tfn 02951 63005, [email protected]

 
Tillbaka till toppen