Hoppa till innehåll

Finlands modell för förebyggande av arbetsrelaterad cancer

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2017 12.00
Pressmeddelande 115/2017

Vid Världskongressen för arbetarskydd som arrangerades i Singapore presenterade Finland sina åtgärder för att förebygga arbetsrelaterad cancer.

I sitt tal påminde social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila om att cancerframkallande ämnen måste identifieras på arbetsplatserna och man måste utreda hur stor exponeringen för dem är. Exponering för cancerframkallande ämnen kan minskas med samma metoder som annan kemikalieexponering. Finland har sammanlagt 450 nationella gränsvärden för koncentrationer som befunnits skadliga (HTP-gränsvärden) utöver de gränsvärden EU uppställt. HTP-värdena bestäms i en trepartskommitté som lyder under arbetarskyddsdelegationen.

”Att ingå trepartsavtal där arbetsgivare, arbetstagare och statsrådet är parter har i Finland konstaterats vara ett bra tillvägagångssätt i arbetarskyddsärenden”, sade minister Mattila.

Enligt bedömningar är 5,3–8,4 procent av cancerfallen i Finland arbetsrelaterade. Arbetsrelaterad exponering av cancerframkallande ämnen på Europanivå bedöms orsaka cirka 120 000 cancerfall per år. På världsnivå är asbest den största orsaken till arbetsrelaterad cancer. Så är fallet även i Finland. Situationen förväntas inte förändras inom en snar framtid, trots att användningen av asbest är förbjuden i Finland och i flera andra länder. På grund av cancerns långa latensperiod beror de nu upptäckta fallen på exponering som skett för 20–30 år sedan.

År 2006 utarbetade Europarådet tillsammans med arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i olika länder ett avtal för att minska exponeringen. I avtalet förband man sig att kartlägga de hälsorisker kvartsdamm förorsakar för hela arbetsplatser och för enskilda arbetstagare. Efter att åtgärderna enligt avtalet togs i bruk har koncentrationerna av kvartsdamm minskat till en tiondedel på arbetsplatserna i Finland. Detta är ett bra exempel på hur uppgörelser på trepartsnivå är verkningsfulla också på EU-nivå.

Bakgrund

Internationella arbetsorganisationen ILO och International Social Security Association ISSA ordnar vart tredje år en världskongress för arbetarskydd. Evenemanget ordnas detta år den 3–6 september i Singapore. Kongressen är det största evenemanget inom arbetarskyddet, och över 3 000 internationella aktörer inom arbetarskyddet från hundra olika länder deltar i den. Kongresserna för arbetarskyddet har arrangerats sedan 1955.

Ytterligare information:

Riitta Sauni, medicinalråd, tfn +358 2951 63 147, e-post [email protected]

Tillbaka till toppen