Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Ansökan för pilotprojketet Den nyfikna klassen öppnad – ökat samarbete mellan skolor och konstfostrare

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 21.3.2018 12.07 | Publicerad på svenska 21.3.2018 kl. 12.51
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet söker kandidater för pilotprojektet Den nyfikna klassen. Inom ramen för pilotprojektet är det meningen att lärare, konstfostrare och elever ska samarbeta under lektionerna och under eftermiddagens hobbytimmar. Fram till den 24 april går det att ansöka om specialunderstöd för pilotprojekten samt för konst- och kulturhobbytimmarna i anslutning till skoldagen eller daghemsdagen. Undervisnings- och kulturministeriet satsar 2,5 miljoner euro på understöden.

Syftet med statsunderstödet som verkställer regeringens spetsprojekt Förbättrande av tillgången till konst och kultur är att öka möjligheterna för elever i årskurs 1-10 samt barn i dagisåldern att utöva konst och kultur på hobbytimmar.
Hobbytimmarna ska ordnas inom de konst- och kulturområden som eleverna har det största intresset för.  Elevernas intressen har klarlagts skolspecifikt genom den riksomfattande Elevenkäten. De som ansöker kan också använda andra metoder för hörande.

Under den förra ansökningsrundan har det enligt elevernas önskningar ordnats timmar i bl.a. parkour, street och showdance, fotografering, video- och animationskonst, bildkonst och konsthantverk.
Understöd kan sökas av kommuner, barnkulturcentrum, anordnare av grundläggande konstundervisning, konstinstitutioner, museer, riksomfattande organisationer inom området eller någon annan konst- och kulturaktör som har erfarenhet av att arbeta med barn. Målet är att understöda en hobby som sträcker sig över åtminstone ett läsår för 50 000 barn och unga.

Mer information
- Hanna Koskimies, övernspektör , [email protected], tfn.02953 30048
- Iina Berden, konsultativ tjänsteman, [email protected], tfn 02953 30069

Se även

Barnkultur och grundläggande konstundervisning

 
Tillbaka till toppen