Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Fem aktörer inom barnkultur belönades

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 17.11.2017 11.50
Pressmeddelande

Aktörer inom barnkultur belönades med barndagspriset och statspriset för barnkultur. Barndagspriset gick till Hagalunds kör från Esbo samt till Sanaratas ry som ordnar ordkonstfostran för unga. Statspriset gick till författarna och illustratörerna Aino Havukainen och Sami Toivonen samt författaren Kalle Veirto. Minister Terho delade ut prisen fredagen den 17 november i Helsingfors.

Barndagspriset beviljas av ministeriet som erkänsla för ett betydande arbete för främjande av konstfostran konsthobbyer. Bägge pristagare fick 8 500 euro. Temat för i år är konstfostran som en del av Finlands hundraåriga historia och självständighet och vårt lands framtid. 

- Det är viktigt med konstfostran och konst som hobby för våra barn och unga, med tanke vårt lands välfärd, framgång och andliga tillväxt. Konst och kultur vidgar tänkandet, stärker kreativiteten hos alla barn och unga, deras självkänsla och förmåga att förstå andra. Barn och unga bör få växa upp så att de i allt högre grad omges av konst och kultur. Därför är det en extra stor ära för mig att få dela ut Barndagspriset under jubileumsåret Finland100, säger Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho.

Statspriset i barnkultur beviljas av Centret för konstfrämjande som erkänsla för förtjänstfullt arbete inom barnkultur som slutförts under de tre senaste åren. Priset kan också beviljas till en konstnär som på ett förtjänstfullt sätt under en lång tid har arbetat för barnkulturen. Bägge pristagare fick 15 000 euro. I år ville man genom statsprisen för barnkultur lyfta fram författarens betydelse som främjare av barns och ungas läsintresse.

Prisen beviljas ur Veikkaus avkastning.

Prismotiveringar (på finska):

Lapsenpäivä-palkinto

Tapiolan kuoro on Espoossa toimiva 8-19-vuotiasta lapsista ja nuorista koostuva kansallisesti ja kansainvälisesti esiintyvä kuoro. Kuorolle on ominaista lasten lahjakkuuden arvostaminen, luonnollinen äänenkäyttö ja ilmaisu sekä laulun, soiton ja liikunnan monipuolinen yhdistäminen. Kuoro on perustettu vuonna 1963. Kuorossa laulaa 70 lasta ja nuorta ja johtajana toimii musiikin maisteri Pasi Hyökki, joka on myös laulanut nuorena Tapiolan kuorossa. Toimintaa ylläpitää Tapiolan kuoron kannatusyhdistys ry.  

Kuoro tekee yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa ja levyttää aktiivisesti. Kuoron ansioita ovat myös yli 60 kansainvälistä kiertuetta, UNESCO:n esittävän taiteen palkinto vuonna 1996 sekä Kuorokerhot, jotka tuovat musiikkiharrastuksen osaksi espoolaisten oppilaiden koulupäivää 14 alakouluissa. Kuorokerho on perheille edullinen ja siihen pääsee lapsi mukaan ilman lähtötasovaatimuksia. Toiminta-ajatus on sama kuin kuorossa: lapset nähdään muusikkoina, jotka tekevät korkeatasoista taidetta sekä omaksi ilokseen että erilaisille yleisöille. Kuorokerhot ovat osa hallituksen kärkihanketta, jolla parannetaan taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille.

Sanaratas ry on Pohjois-Karjalassa sanataidekasvatusta järjestävä ja kehittävä toimija. Yhdistys järjestää sanataidetyöpajoja, -näyttelyitä. -koulutuksia ja -leirejä maakunnassa sekä Joensuun seudunkansalaisopiston kanssa yhteistyössä sanataiteen perusopetusta lapsille ja nuorille kouluissa ja kirjastoissa. Toiminta alkoi vuonna 2005. 
Yhdistys on luonut moninaisen ja laajan yhteistyöverkoston, jonka myötä sanataide yhdistynyt mm. museoiden, kirjastojen, kansalaisopistojen, kirjailijayhdistysten, Pelastakaa Lapset ry:n, 4H:n, lastenkulttuurikeskus Verson, sanataidekoulu Aapelin sekä vanhusten ja kehitysvammaisten hoitokotien toimintaan. Yhdistys vaalii suomen kielen rikkautta ja innostaa lapsia ja nuoria satujen ja tarinoiden maailmaan.

Lastenkulttuurin valtionpalkinto

Kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat vieneet lapset ja vähän vanhemmatkin lukijat Tatun ja Patun ihmeelliseen maailmaan. Outolan veljesten seikkailut ovat ehtymättömiä, ja kuvitus riemastuttaa. Sekä kerronta että kuvitus aiheuttavat oivaltamisen riemua. Riemua välittyy myös Tatu ja Patu -elokuvista ja näytelmistä. Lastenkirjoja tiiviisti yhdessä luovan, Sastamalassa asuvan taiteilijapariskunnan viimeisin teos on innovatiivinen satukirja, joka osallistaa niin pienen lukijansa kuin pienelle lukijalle lukijan.

Aino Havukaista ja Sami Toivosta voi pitää lastenkulttuurin moniosaajina. Heidän kättensä jälki näkyy oman tuotannon lisäksi muun muassa Risto Räppääjä -kirjojen kuvituksissa. Havukainen ja Toivonen ovat edistäneet myös suomalaista kulttuurivientiä: Tatu ja Patu -kirjasarjan oikeuksia on tähän mennessä myyty yli 20 maahan. 

Nuortenkirjailija Kalle Veirto on julkaissut lähes 30 lasten- tai nuortenkirjaa. Hänen humoristiset, jännittävät ja myötäelävät kirjansa ja kirjasarjansa ovat rohkaisseet varsinkin poikia lukemaan. Hänen kirjoistaan löytyy jalkapalloa, salibandyä ja salapoliisiharrastusta.

Lahtelaisen Kalle Veirron kirjojen tyylilajin on sanottu olevan kovaksi keitettyä naivismia, jossa on tennissukka-anarkistista asennetta. Veirron kielellisesti leikkivissä kirjoissa seikkaillaan vaikkapa kesässä, konsoleissa, isän ja pojan suhteessa, suvaitsevaisuudessa ja vääjäämättömissä yhteenotoissa.

Mer information:
Barndagspriset: Iina Berden, konsultativ tjänsteman, UKM, tfn 02953 30069
Statspriset i barnkultur: Ulla Lassila, Taike, tfn 02953 30860

Twitter: #valtionpalkinnot/#statspris  #lastenkulttuuri/#barnkultur

Bilder från prisutdelningstillfället

 
Tillbaka till toppen