Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Det är fritt fram att flagga hela natten mot självständighetsdagen bara flaggan är väl belyst då det är mörkt

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 21.11.2017 9.57
Pressmeddelande 123/2017

Finlands 100-årsjubileum till ära kan man i år undantagsvis börja flagga redan dagen före självständighetsdagen klockan 18.00 bara flaggan är belyst när det är mörkt. Då kan självständighetsdagens flaggning börja den 5 december klockan 18.00 och sluta den 6 december klockan 22. Att hissa Finlands flagga i topp är ett ypperligt sätt att glädjas över vår självständighet.

Om man flaggar hela natten, ska flaggan vara så väl belyst att figuren och färgerna på flaggan syns tydligt. Vitt ska alltså synas tydligt som vitt och blått som blått. Det är frivilligt att delta i denna flaggning.

Hundraårsjubileet av Finlands självständighet inleds klockan 18 på självständighetsdagsaftonen den 5 december med officiellt öppnande genom att flaggorna hissas på Salutorget i Helsingfors. Förhoppningen är att detta fungerar som en gemensam start för festligheter i hela Finland.

Om det inte är möjligt att belysa flaggan väl på självständighetsdagsaftonen, sker flaggningen på självständighetsdagen i normal ordning så att flaggan hissas den 6 december klockan 8.00 på morgonen och halas klockan 20.00 på kvällen.

Vid Helsingfors stadshus vajar flaggan i fortsättningen dygnet runt

Man har kommit överens med Helsingfors stad om att staden temporärt kan låta Finlands flagga vaja dygnet runt och året om på stadshusets tak. Försöket att flagga dygnet runt och året om genomförs 5.12.2017–31.12.2018, och beslut om en eventuell fortsättning av försöket fattas senare.

Flaggningskulturen i Finland är tolerant, men man har inte velat avvika från förbudet att flagga när det är mörkt. Orsaken till detta är att man alltid har velat att flaggans färger syns tydligt.

Undantagsarrangemanget i Helsingfors har övervägts noga. Helsingfors stadshus ligger på paradplats. Det är en av de första byggnaderna som resande som anländer till Helsingfors med båt ser. Södra hamnen och Salutorget i Helsingfors har ett betydande nationellt symbolvärde.

Genom det nya sättet att flagga uppmärksammar Helsingfors stad Finland 100 år, och staden hoppas på att vanan lever kvar långt in i framtiden. Staden förbinder sig att genomföra en belysningslösning där färgerna på flaggan syns tydligt också under höstens mörka nätter.

Att flagga är ett ypperligt sätt att glädjas över vår självständighet

Att flagga är ett fint och värdigt sätt att uttrycka glädje och visa att det finns anledning till fest. Flaggningskulturen här i Finland är mycket tolerant. Man behöver inte vara rädd för att flagga, det är bara att hissa flaggan i topp när du tycker att det finns en orsak. Det är också ett värdigt sätt att uttrycka respekt eller sorg.

Det är bra att komma ihåg att Finland är ett av världens bästa länder. Det får man vara glad över, och att hissa Finlands flagga i topp är ett ypperligt sätt att glädjas över vår självständighet.

Kampanjen #Flaggar

Ytterligare information:

Hanne Huvila, specialsakkunnig, tfn 0295 488 313, [email protected]

 
Tillbaka till toppen