Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Altias aktier intresserade såväl i hemlandet som utomlands – aktierna övertecknades

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.3.2018 15.02 | Publicerad på svenska 27.3.2018 kl. 11.09
Pressmeddelande 147

Investerare såväl i hemlandet som utomlands visade intresse för försäljningen av aktier i alkoholbolaget Altia Abp. Allmänheten i Finland visade särskilt stort intresse. Sammanlagt cirka 16 500 privata investerare tecknade sig för aktier i Altia. Även institutioner inte bara i Finland utan också utomlands tecknade sig för bolagets aktier. Utomlands var intresset störst i de nordiska länderna och i Storbritannien.

Det slutliga försäljningspriset per aktie är 7,50 euro. Försäljningspriset fastställdes utifrån de institutionella investerarnas teckningsförbindelser. Staten säljer sammanlagt 20 000 000 aktier. Aktieaffären omfattar också en aktieoption på sammanlagt 3 000 000 extra aktier. På basis av säljbuden allokeras 6 000 000 aktier till privata investerare och 17 000 000 aktier till institutionella investerare om hela aktieoptionen används.

På grund av stor efterfrågan beslutade staten att öka antalet aktier som säljs till privata investerare från 4 000 000 till 6 000 000 aktier. Detta innebär att 26,1 procent av aktierna allokeras till privata investerare då aktieoptionen beaktas. De privata investerarnas teckningsförbindelser beaktas till fullt belopp upp till 200 aktier. Av den del som överstiger 200 aktier beaktas teckningsförbindelserna till 57,3 procent i förhållande till den överskridande delen. Till merparten av de privata investerarna allokeras så många aktier som de tecknat sig för.

Efter aktieförsäljningen och börsnoteringen äger staten med beaktande av aktieoptionen cirka 36 procent av Altias aktier. Allmänheten i Finland äger å sin sida cirka 17 procent av aktierna och de institutionella investerarna cirka 47 procent.

Börsnoteringen av Altia inleddes på Helsingforsbörsens Prelista den 23 mars 2018 kl. 10.00. Den egentliga aktieaffären inleds på Helsingforsbörsens huvudlista den 27 mars. Försäljningen av Altias aktier till institutioner avslutades och försäljningspriset fastställdes den 22 mars.

I oktober 2017 meddelade staten att den utreder möjligheterna att notera Altias aktier på Helsingforsbörsen, och i februari 2018 meddelade staten att bolaget listas på börsen. Redan från första början har staten ansett att det är viktigt att allmänheten i Finland, institutioner såväl i Finland som utomlands samt bolagets anställda och dess omfattande samarbetsnätverk blir delägare i bolaget.

− En av den finska regeringens viktigaste mål är att stärka det inhemska ägarskapet. Det gläder mig att i synnerhet allmänheten i Finland genom sitt aktiva deltagande stöder Altias verksamhetsförutsättningar, tillväxt och utveckling. Bolagets affärsverksamhet har sin grund i Finland, i inhemska råvaror och inhemsk produktion. Bolagets viktigaste produktionsanläggningar finns i Rajamäki och Koskenkorva, och det omfattande nätverket av avtalsodlare och andra inhemska samarbetsnätverk är av central betydelse för bolagets konkurrenskraft, konstaterar näringsminister Mika Lintilä, som ansvarar för statens ägarstyrning.

Altia har redan i flera år handlat självständigt i den internationella konkurrensen. Därför är börsnoteringen ett naturligt nästa steg med tanke på bolagets tillväxt och utveckling i Finland och utomlands. Börsnoteringen ger bolaget allt bättre möjligheter att svara på den hårdnande konkurrensen. Börsnoteringen bidrar också till bolagets inträde på kapitalmarknaden, breddar bolagets ägarbas, erbjuder allmänheten och professionella investerare en möjlighet att investera i bolaget samt ökar transparensen i bolagets affärsverksamhet, kännedomen om bolaget och intressentgruppers intresse.

Ytterligare information:
Markku Rajala, specialmedarbetare till Mika Lintilä, ministern med ansvar för ägarstyrningen, tfn 0295 047 480, [email protected], Jyrki Knuutinen, överdirektör, tfn 0295 160 215, [email protected], Jarmo Väisänen, finansråd, tfn 0295 160 162, [email protected], statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen