Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Europeiska rådet främjade säkerheten i Europa

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.6.2017 18.16 | Publicerad på svenska 28.6.2017 kl. 13.25
Pressmeddelande 313/2017

Europeiska rådet, som sammanträdde i Bryssel den 22 juni, kom överens om flera åtgärder för att förbättra den inre och yttre säkerheten i Europa.

”För Finland har EU alltid också varit en säkerhetsgemenskap. Vi har aktivt främjat ett fördjupat säkerhets- och försvarssamarbete. I dag tog Europeiska rådet konkreta steg i den riktning som Finland har som mål”, sade statsminister Juha Sipilä i Bryssel.

Europeiska rådet enades om behovet av att inleda permanent strukturerat samarbete för att påskynda utvecklingen av de militära resurserna. Rådet uppmanade också medlemsstaterna till aktivt fortsatt arbete.  Medlemsstaterna väntas presentera konkreta samarbetsprojekt och samarbetsinitiativ.

”I Finland har vi tillsammans med försvarsförvaltningen utrett projekt som lämpar sig för oss. Finland är intresserat av samarbete med villiga EU-länder när det gäller till exempel främjande av cyberförsvar, rymdsamarbete i anslutning till satelliter, tryggande av sjöförbindelser, beredning av kompatibla operativsystem, lägesbildssamarbete och projekt som gäller militär försörjningsberedskap”, berättade statsminister Sipilä.

Europeiska rådet uppmanade också medlemsstaterna att snabbt enas om det europeiska försvarsindustriella utvecklingsprogrammet och att fastställa lämpliga projekt med tanke på europeiska försvarsfonden och europeiska försvarsindustriella utvecklingsprogrammet.

Dessutom tackade Europeiska rådet Finland för det kompetenscentrum för motverkande av hybridhot som inrättats i Helsingfors.

”Utvecklingen av EU:s säkerhet och försvar är en betydande del av utvecklingsprocessen i Europa. Med tanke på det här och andra frågor som rör EU:s framtid blir resultatet bättre om man inte direkt säger ett skarpt nej till allt”, konstaterade statsminister Sipilä.

Europeiska rådet fördömde kraftigt terrorattackerna och konstaterade att de har stärkt EU:s beslutsamhet att förbättra den inre säkerheten i Europa. Som en åtgärd föreslår Europeiska rådet att internetsektorn ska utveckla ny teknik och ny utrustning som bidrar till bättre automatisk identifiering och radering av innehåll som uppmanar till terrordåd.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Bild- och videomaterial till mediernas förfogande  

 
Tillbaka till toppen