Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

De nordiska statsministrarna och de baltiska premiärministrarna sammanträdde i Helsingfors

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.11.2017 14.38
Pressmeddelande 495/2017

De nordiska statsministrarna höll sitt traditionella möte onsdagen den 1 november i samband med Nordiska rådets session i Helsingfors. Därefter träffade de nordiska statsministrarna de baltiska premiärministrarna.

Teman för det nordiska statsministermötet var aktuella internationella ärenden och ärenden som gäller Europa, bland annat det sociala toppmöte som Sverige var värd för i november 2017. Statsministrarna diskuterade också medel för att förbättra regionens konkurrenskraft, ”den gröna reformen”, genomförandet av klimatavtalet från Paris samt förebyggande av radikalisering.

Statsminister Juha Sipilä höll ett öppningsanförande om hybridhot och cybersäkerhet vid mötet för de nordiska statsministrarna och de baltiska premiärministrarna. Statsminister Sipilä framhävde betydelsen av internationellt samarbete.

– Finland har mycket att erbjuda när det gäller det internationella samarbetet för motverkande av hybridhot. Jag är glad över det stora intresse som EU- och Nato-länderna har visat för det hybridkompetenscenter som har inrättats i Helsingfors. För närvarande deltar 12 länder i centrets verksamhet, sade statsminister Sipilä.

Vid mötet diskuterades också situationen i Östersjöregionen, energisäkerhet och andra aktuella frågor som gäller Europa samt transatlantiska relationer.

Finland var teknisk värd för det nordiska statsministermötet, eftersom landet är ordförande i Nordiska rådet i år. Ordförande för mötet var Norge, som i sin tur är ordförande i Nordiska ministerrådet. Det förra nordiska statsministermötet hölls i Bergen i maj.

Vid mötena företräddes Finland av statsminister Juha Sipilä, Norge av statsminister Erna Solberg, Sverige av statsminister Stefan Löfven, Danmark av statsminister Lars Løkke Rasmussen, Island av minister för nordiskt samarbete Kristján Þór Júlíusson, Estland av premiärminister Jüri Ratas, Lettland av premiärminister Māris Kučinskis och Litauen av premiärminister Saulius Skvernelis.

Ytterligare information: Jani Raappana, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 0295 160 306, statsrådets kansli, Johan Schalin, chef för sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn 0295 351 781, utrikesministeriet, Päivi Paasikoski, kommunikationschef, tfn 040 547 6279 och Anne Sjöholm, kommunikationschef, tfn 050 468 5302, statsrådets kommunikationsavdelning

 
Tillbaka till toppen