Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Sipilä och Tjeckiens premiärminister Babiš diskuterade EU:s nästa budgetram

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.5.2018 14.57 | Publicerad på svenska 21.5.2018 kl. 15.57
Pressmeddelande

Statsminister Juha Sipilä träffade Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš i Helsingfors i dag den 21 maj. Ministrarna diskuterade aktuella EU-frågor, till exempel den kommande fleråriga budgetramen, utvecklandet av den ekonomiska och monetära unionen och ämnen som ska tas upp i Europeiska rådet i juni.

”Vår diskussion om EU:s kommande budgetram var givande. Vi konstaterade att Finland och Tjeckien har mycket gemensamt, såsom vårt stöd till jordbruks- och sammanhållningspolitiken och till främjandet av digitalisering, innovationer och tillväxt. Vi båda anser också att finansieringen effektivare bör bidra till konkreti, inte till byråkrati”, sade statsminister Sipilä.

”Vi diskuterade också EMU och migrationen, som är centrala teman för Europeiska rådets nästa möte. Det finns behov av gemensamt utvecklingsarbete i de här frågorna. Dessutom diskuterade vi prioriteringarna för Finlands kommande EU-ordförandeskap.”

På morgonen deltog ministrarna i ett företagsseminarium där diskussionen gällde samarbetet mellan och framtidsutsikterna för finländska och tjeckiska företag.

”Affärssamarbetet bör ökas särskilt när det gäller trafik, hälsa, energi och cirkulär ekonomi. Jag hoppas att vi kan göra snabba framsteg och nå konkreta resultat inom de här områdena”, konstaterade statsminister Sipilä.

Under sitt besök undertecnade Tjeckien ett dokument genom vilket Tjeckien ansluter sig till Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, som är beläget i Helsingfors.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen