Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Experter diskuterar iakttagandet av hållbar utveckling i statsbudgeten

finansministeriet
Utgivningsdatum 20.11.2017 12.09
Nyhet

Finansminister Petteri Orpo öppnade måndagen den 20 november finansministeriets seminarium ”Hållbar utveckling och statsbudgeten”. Seminariet går ut på att hitta idéer för hur hållbar utveckling ska kunna tas i beaktande i statsbudgeten och utarbetandet av den.

Minister Orpo och finansministeriet inbjöd framstående finländska experter inom hållbar utveckling och budgetberedning till Vetenskapernas hus i Helsingfors för att diskutera hur som målsättningarna med hållbar utveckling kunde beaktas i statsbudgeten, samt de följande steg som kunde tas i fråga om beredningen av budgetpropositionen för 2019.

”Finansministeriets vision är att trygga framtiden. Vi vill skapa en bättre och hållbare värld för kommande generationer. Vi vill inte överföra den ekonomiska eller ekologiska bördan på våra barn. I offentligheten syns detta framför allt som krav om en strikt ekonomi. Vi vill inte lämna skuld i arv. Förutom med strikt ekonomi tryggar vi framtiden genom att stödja omallokering av resurser i framtidsobjekt, såsom kompetens och bekämpning av klimatförändringen. Nu vill vi gå igenom hur budgeten kunde ta hänsyn till målsättningarna med hållbar utveckling”, sade minister Orpo vid sitt öppningsanförande. 

Experterna behandlar flera frågor i arbetsgrupper: Hur kan man identifiera hållbar utveckling på ett effektivare sätt och ta det i beaktande i statsbudgeten? Vilka teman är så väsentliga för hållbar utveckling att de borde uppmärksammas särskilt? Hur kan förvaltningsövergripningen förstärkas?

Handlingsprogrammet Agenda2030 för hållbar utveckling antogs för två år sedan. Regeringen fastslog våren 2017 i statsrådets redogörelse de nationella prioriteringarna för olika sektorer.  I Finland baserar sig verkställandet av handlingsprogrammet enligt regeringens riktlinjer på två teman: ett jämlikt och kompetent Finland samt ett kolneutralt och resurssmart Finland.

Ytterligare information:

Risto Artjoki, statssekreterare, tfn 02955 30524, risto.artjoki(at)vm.fi
Johanna von Knorring, budgettråd, tfn 02955 30232, johanna.vonknorring(at)vm.fi

 

Finanspolitiken Petteri Orpo
 
Tillbaka till toppen