Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regionala försök ska påskynda att partiellt arbetsföra får arbete

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 3.4.2017 14.14 | Publicerad på svenska 4.4.2017 kl. 9.04
Pressmeddelande 47

Sex försöksprojekt har beviljats statsunderstöd för att utveckla en verksamhetsmodell som stöder att partiellt arbetsföra återgår till arbetet och får tag på arbete.

Verksamhetsmodellen gäller såväl personer i som utanför arbetslivet.

Syftet med försöksprojekten är att utgående från regionens behov utveckla en modell för hänvisning till vård och rehabilitering och stöd av arbetsförmågan. På samma gång skapas ett regionalt samarbetsnätverk för vård i rätt tid och hänvisning till rehabilitering.

Följande projekt fick finansiering:

  • Samkommunen för Birkalands sjukvårdsdistrikt: Toimintakykykeskus – maakunnalliseen SOTEen osatyökykyisen polut työkykyyn, työhön ja työllisyyteen (TOIKE) (ca 905 700 euro)
  • Björneborgs stad: Projekt Vägar till vård och rehabilitering (760 000 euro)
  • Uleåborgs stad, Sysselsättningsservice: Uusi suunta työelämään (312 400 euro)
  • Kiipula-stiftelsen: RIVAKKA OTE! (387 500 euro)
  • Samkommunen för Kajanalands social- och hälsovård: OTE maakunnassa – Polut kuntoon (206 800 euro)
  • Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt: Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäisille (520 100 euro)

Projekt som beviljats finansiering inleds den 1 april 2017.

Partiell arbetsförmåga får inte leda till att man hamnar utanför arbetslivet

Sysselsättningsgraden är lägre för partiellt arbetsföra än för den övriga befolkningen. Det finns olika tjänster för att stödja att partiellt arbetsföra återgår till arbetet och får arbete. Trots detta får de inte alltid rätt hjälp i rätt tid.

De regionala projekt som nu beviljats finansiering syftar till bättre samordning av tjänster samt effektivare användning av olika medel inom vård och rehabilitering.  Arbetet samordnas av projektet Vägar till vård och rehabilitering, som är en del av regeringens spetsprojekt Vägar in i arbetslivet för partiellt arbetsföra.

Inom ramen för spetsprojektet Vägar in i arbetslivet för partiellt arbetsföra utvecklas nya medel för att stödja partiellt arbetsföra så att de får arbete och kan fortsätta arbeta. I utvecklingsarbetet beaktas den pågående social- och hälsovårds- och landskapsreformen.

Ytterligare information

Ritva Partinen, överinspektör, tfn  0295 163 330, [email protected] (projekt som beviljats finansiering)

Päivi Mattila-Wiro, projektchef, Spetsprojektet Vägar in i arbetslivet för partiellt arbetsföra, tfn 0295 163 467, [email protected] (Spetsprojektet Vägar in i arbetslivet för partiellt arbetsföra)

 
Tillbaka till toppen