Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Det föreslås att sjukskötares begränsade rätt att förskriva läkemedel ska utvidgas

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 24.5.2018 13.29
Pressmeddelande 76/2018

Regeringen föreslår att sjukskötares möjlighet att förskriva vissa läkemedel utvidgas till att gälla nya verksamhetsenheter. För närvarande har sjukskötare med specialistkompetens begränsad rätt att förskriva läkemedel vid hälsovårdscentralers öppenvårdsmottagningar och sjukvårdsdistriktens samjourer. Enligt förslaget ska sjukskötare i fortsättningen få begränsad rätt att förskriva läkemedel även t.ex. inom hemsjukvården och vid polikliniker inom den specialiserade sjukvården.

Samtidigt ska den begränsade förskrivningsrätten utvidgas så att den gäller också inom sådana öppenvårdstjänster inom hälso- och sjukvården som en kommun eller samkommun har utkontrakterat samt köpta tjänster.

Syftet är att snabba upp tillgången till vård och inledandet av behandling för patienterna, att göra verksamheten vid verksamhetsenheterna inom hälso- och sjukvården smidigare och att främja en ändamålsenlig arbetsfördelning inom hälso- och sjukvården. Utvidgningen av sjukskötarnas rätt att förskriva läkemedel hör till de åtgärder som ingår i regeringens reform för att minska kommunernas uppgifter och skyldigheter.

För sjukskötarna och verksamhetsenheterna ska gälla samma grundförutsättningar som tidigare

År 2010 ändrades lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården så att sjukskötare fick begränsad rätt att förskriva läkemedel efter att ha genomgått behövlig tilläggsutbildning och efter att ha fått ett skriftlig förordnande av den ansvariga läkaren vid hälsovårdscentralen i fråga. 

Vid införande av begränsad förskrivningsrätt för sjukskötare vid nya verksamhetsenheter ska likadana grundförutsättningar som hittills gälla. De läkemedel, sjukdomstillstånd och begränsningar av förskrivningsrätten som omfattas av begränsad förskrivningsrätt anges i en förordning som utfärdas av social- och hälsovårdsministeriet. Den ansvariga läkaren vid verksamhetsenheten ger sjukskötaren ett skriftligt förordnande där det står vilka läkemedel sjukskötaren får förskriva vid enheten i fråga. Förordnandet innehåller också uppgifter om eventuella begränsningar i läkemedelsförskrivningen.

Torsdagen den 24 maj lämnade regeringen en proposition som gäller ändringen till riksdagen. Lagen avses träda i kraft den 1 oktober 2018.

Ytterligare information

Eila Mustonen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 460
Marjukka Vallimies-Patomäki, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 373

Fakta om sjukskötarnas förskrivningsrätt

  • I början av 2018 fanns det sammanlagt 346 sjukskötare som avlagt specialiseringsstudierna för begränsad läkemedelsförskrivning, och av dem hade 339 begränsad förskrivningsrätt.
  • Av de sjukskötare som hade rätt att förskriva läkemedel arbetade hälften vid mottagningen på en hälsovårdscentral och drygt 40 procent vid jourmottagningen på en hälsovårdscentral eller samjouren i ett sjukvårdsdistrikt.

 


 
Tillbaka till toppen