Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Fimeas huvudkontor blir kvar i Kuopio – även verksamheten i Helsingfors och Åbo fortsätter

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.7.2017 13.19 | Publicerad på svenska 5.7.2017 kl. 14.21
Pressmeddelande 103/2017

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdets (Fimea) huvudkontor blir kvar i Kuopio, men myndigheten kommer att fortsätta bedriva verksamhet på flera orter. Myndigheten kan i fortsättningen anställa experter oberoende av ort enligt prövning från fall till fall.

Vid statsrådets allmänna sammanträde den 5 juli beslutade regeringen att ändra det tidigare beslutet om utlokalisering av Fimea. I Kuopio ska Fimeas verksamhet vara koncentrerad på utvärdering av läkemedelsbehandlingar och utveckling av läkemedelsförsörjningen, och i Helsingfors ska den huvudsakliga uppgiften vara tillstånds- och tillsynsverksamhet.

Enligt det tidigare beslutet om utlokalisering skulle alla tjänster vid Fimea flyttas till Kuopio före utgången av 2018. Personalen vid Fimea har inte varit särskilt villig att flytta till Kuopio, och om utlokaliseringen hade genomförts i enlighet med det tidigare beslutet, skulle det ha inneburit omfattande uppsägningar. Detta skulle ha äventyrat Fimeas verksamhet och därigenom Finlands läkemedelssäkerhet, eftersom det inte finns ersättande expertis på den nivå och av den typ som krävs. Den expertis som krävs i uppgifterna vid Fimea kan inte inhämtas endast genom universitetsstudier, utan det är fråga om sådan kunskap som inhämtas genom flera års arbete vid myndigheten. Det är viktigt att Fimea behåller sina erfarna experter, så att de kan leda utvärderingsarbetet och föra sina kunskaper vidare till yngre experter.

Verksamheten inom läkemedelsbranschen är mycket internationell, och merparten av försäljningstillstånden bedöms och beviljas på EU-nivå. Största delen (85 %) av Fimeas finansiering kommer från internationella kunder, och i dessa uppgifter konkurrerar Fimea om uppdragen med övriga europeiska läkemedelsverk. Fimea hör till toppskiktet bland s.k. små läkemedelsverk, när kriteriet är de arvoden som Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) betalar till verken. Fimea har även i framtiden som uppgift att fortsätta det aktiva internationella arbetet och konkurrera om uppdrag från EMA.

Om inkomsterna från Fimeas internationella verksamhet minskar och det blir sämre bredd på expertisen, försvåras också skötseln av de nationella uppgifterna. En ändamålsenlig skötsel av de nationella uppgifterna förutsätter också expertis och resurser, vilket inkomsterna från de internationella kunderna möjliggör. En ingående expertis gör att man till Finland får specialuppgifter som både ger intäkter, stärker Finlands anseende som ett land med hög expertis och främjar genomförandet av tillväxtstrategin för hälsobranschen.

Samtidigt som beslutet om Fimea fattades konstaterade regeringen att Östra Finlands universitet har kommit med ett initiativ att inleda beredning av ett nationellt kompetenskluster för neurovetenskaper. Regeringen förbinder sig att stödja initiativet att inrätta ett samordnande nationellt neurovetenskapligt centrum i Kuopio. Flera ministerier i samarbete (social- och hälsovårdsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet och arbets- och näringsministeriet) ska till budgetförhandlingarna i augusti bereda ett förslag till finansiering av ett pilotprojekt inom de fastställda anslagsramarna.

Regeringens beslut stöder regeringsprogrammet

Det beslut som regeringen nu har fattas säkerställer en framgångsrik skötsel av statens uppgifter och tillgången på arbetskraft till statens uppgifter. Skötseln av Fimeas uppgifter förutsätter att personalen har specialkompetens. Därför bör man kunna anställa personal vid den ort där det går att rekrytera de bästa experterna. Att verksamheten fortsätter vid flera verksamhetsställen säkerställer att de nuvarande experterna blir kvar vid myndigheten och att man lyckas rekrytera nya experter. Vid Kuopio stärks de uppgifter som gäller utvärdering av det medicinska och ekonomiska värdet av nya läkemedel som främst används vid sjukhus.

Beslutet stöder också regeringsprogrammets mål att förbättra kvaliteten på och effekterna av forsknings- och innovationsverksamhet. Enligt regeringsprogrammet ska också konkurrenskraften stärkas genom förbättrade förutsättningar för näringsliv och företagande. Ett sätt att komma närmare dessa mål är att förbättra förutsättningarna för finländska läkemedelsinnivationer och för läkemedelsforskning generellt, och i fråga om detta har Fimeas verksamhet som myndighet i främjandet av läkemedelsinnovationer och läkemedelsforskning en nyckelroll.

Bakgrund

Fimea är ett centralt ämbetsverk som lyder under social- och hälsovårdsministeriet. Det inledde sin verksamhet 2009. Fimeas huvudkontor finns för närvarande i Kuopio, och det har verksamhetsställen även i Helsingfors och Åbo. I maj i år hade Fimea 171 anställda i Helsingfors, 56 anställda i Kuopio, 7 anställda i Åbo och 1 anställd i Uleåborg.

Ytterligare information:

Kirsi Varhila, överdirektör, tfn 0295 163 338, [email protected]

 
Tillbaka till toppen