Hoppa till innehåll

Minister Rehulas jämställdhetsgärning: Fördelningen av kommunernas idrotts- och motionstider mellan könen ska utredas

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 29.6.2017 11.08 | Publicerad på svenska 30.6.2017 kl. 13.49
Pressmeddelande 98

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula, som är den minister som ansvarar för jämställdhetsfrågor, deltar i projektet 100 jämställdhetsgärningar med sin egen jämställdhetsgärning. Kvinnoorganisationernas Centralförbunds och delegationen för jämställdhetsärendens projekt har redan samlat tiotals jämställdhetsgärningar runt om i Finland.

Som jämställdhetsgärning vill minister Rehula utreda fördelningen av idrotts- och motionstider i kommunerna mellan flickor och pojkar samt kvinnor och män. Rehula anser att det är viktigt att utreda förverkligandet av jämställdheten i samband med fördelningen av pengar till idrottsväsendet. I den offentliga diskussionen om jämställdhet lyfts det ofta fram att flickor och kvinnor får de sämsta tiderna i kommunernas idrottsanläggningar.

Den utredning om fördelningen av idrotts- och motionstider i kommunerna som minister Rehula beställt ska genomföras under hösten 2017.

Inom idrotten, liksom inom andra sociala områden, finns det inofficiella könssystem som skapar olika roller för män och kvinnor och försvagar kvinnornas ställning inom idrottskulturen.

Ett exempel på könssystemet i finländska ungdomars vardagsliv är uppfattningen att idrotts- och motionstider i kommunerna fördelas på ett ojämlikt sätt beroende på om det är fråga om grenar som är typiska för flickor eller pojkar.        
 
Jämställdhet mellan könen är en grundläggande värdering i det finländska samhället. Jämställdhet och främjandet av den har varit en fast del av idrottspolitiken redan under de senaste tjugo åren.

Ytterligare information:

Riikka Pirkkalainen, familje- och omsorgsministerns specialmedarbetare, tfn 040 5395 090

Tillbaka till toppen