Hoppa till innehåll

Tjänster för romska familjer förutsätter kunskaper och kännedom om romsk kultur

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.3.2017 9.19
Pressmeddelande 36

När tjänster för romska barn och familjer utvecklas måste man beakta den romska befolkningens sedvänjor och på vilket sätt dessa påverkar tjänsternas innehåll.

Personalen inom social- och hälsovården och undervisningsväsendet ska vid sidan om sin övriga yrkesskicklighet ha kunskaper och kännedom om romsk kultur.

Detta konstateras i utredningen om behoven i och möjligheterna att utveckla tjänsterna som riktar sig till romska barn, ungdomar och familjer. Utredningen beställdes av programmet för utveckling av barn- och familjetjänster (LAPE) och den gjordes av Mellersta Finlands kompetenscentrum inom det sociala området.

Delaktighet och jämlikhet ska främjas

Enligt utredningen bör romska barns och ungdomars möjligheter att påverka, delta och bli hörda ökas på lokal, regional och riksomfattande nivå. Delaktighet bör främjas såväl inom den romska gemenskapen som i kommuner, skolor och vid utvecklingen av tjänster.

Kännedomen om den romska befolkningens kultur kunde ökas bl.a. genom att anställa personer med romsk bakgrund till småbarnsfostran, skolor, ungdomsarbete och social- och familjearbete.

I utredningen framhävs rollen av de etablerade medierna: dessa skulle kunna förmedla information om den romska kulturen till majoritetsbefolkningen och därigenom minska fördomar. På detta sätt kan man också förebygga den diskriminering och mobbning som romska barn och ungdomar upplever.

Utredningen som gäller tjänsterna för romska familjer är en av de tre utredningar om olika befolkningsgrupper som beställts av spetsprojektet LAPE. De två andra utredningarna gäller tjänster för samiskspråkiga och svenskspråkiga.

Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster (LAPE) är ett av regeringens spetsprojekt, där tjänsterna för barn, unga och familjer reformeras som ett led i social- och hälsovårds- och landskapsreformen.

Ytterligare information:

Marja Heikkilä, direktör, Mellersta Finlands kompetenscentrum inom det sociala området, tfn  0400 546 613, [email protected]

Maria Kaisa Aula, ordförande för styrgruppen för spetsprojektet LAPE, tfn 050 530 9697

Tillbaka till toppen