Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utredning om social- och hälsovårdsreformens konsekvenser för kommunernas fastigheter

finansministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.9.2016 16.07
Nyhet

Finansministeriet och social- och hälsovårdsministeriet har låtit göra en utredning om hur social- och hälsovårds- och landskapsreformen inverkar på den kommunala fastighetsegendom som används för social- och hälsovård. Ett utredningsutkast publicerades den 19 september på webbplatsen regionreformen.fi.

Utredningen om kommunernas fastighetsrisk i samband med social- och hälsovården kommer att färdigställas i sin helhet i oktober och publiceras som en del av statsrådets utrednings- och forskningsprojekt. I utredningen, som gjorts av Nordic Healthcare Group (NHG), bedöms den risk som de planerade egendomsarrangemangen medför för kommunerna och fördelningen av risken mellan kommunerna. Utredningen baserar sig på en systematisk genomgång av registeruppgifter.

Enligt utredningsutkastet varierar den ekonomiska risken i anslutning till fastigheterna mycket från fall till fall och mellan olika geografiska områden.  Risken är större i kommuner och regioner där befolkningsmängden är sjunkande. Den gäller i synnerhet fastigheter som inrymmer bäddavdelningar, sjukhus och anstalter.

Enligt utredningen finns det en särskilt hög risk för att fastighetsegendom till ett tekniskt värde av sammanlagt cirka 300 miljoner euro kommer att bli outnyttjad. Det finns en förhöjd risk för fastighetsegendom till ett tekniskt värde av sammanlagt cirka 700 miljoner euro.

Risken påverkas också av samhällsutvecklingen i fråga om flera faktorer.  Sådana faktorer är t.ex. digitaliseringens fortskridande, avvecklandet av slutenvården, koncentreringen av öppenvårdstjänster till större centraler och andelen privat tjänsteproduktion.

Utredningen hänför sig till de riktlinjer som regeringen gav den 5 april 2016. Enligt de riktlinjerna ska man under den fortsatta beredningen försöka finna gemensamma lösningar på nationell nivå för att utveckla de fastigheter som blir kvar hos kommunerna, så att oanvända kommunala fastigheter inte blir till en belastning som bärs enbart av de enskilda kommunerna.

Utifrån utredningen och dess slutsatser kommer ministerierna att som en del av beredningen av social- och hälsovårdsreformen utarbeta åtgärdsförslag för hur man ska gå till väga, om det efter en övergångstid visar sig att vissa fastigheter inte behövs för landskapen och man inte hittar någon annan användning för byggnaderna eller tomterna.  Ministerarbetsgruppen för reformer drar upp riktlinjer för åtgärderna under september–oktober.

Bilagor:

Ytterligare information:

Tuomas Pöysti, ordförande, understatssekreterare, SHM och FM, tfn 0295 163 012
Kirsi Varhila, vice ordförande, överdirektör, tfn 0295 163 338 
Helena Tarkka, överdirektör, FM, tfn 0295 530 141
Raija Volk, direktör, SHM, tfn 0295 163 263
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, direktör (hälso- och sjukvård), SHM, tfn 0295 163 382

Detta är en översättning av det finskspråkiga pressmeddelandet som publicerades 19.9.2016.

 
Tillbaka till toppen