Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Muséernas konstsamlingar läggs ut på webben

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 29.3.2017 13.19
Pressmeddelande
Avtalet har förhandlats fram i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet.

Finlands Museiförbund och upphovsrättsorganisationen Kuvasto har skrivit under ett avtal som gör det möjligt att lägga ut museisamlingarnas konstverk av finländska konstnärer på webben.

Avtalet erbjuder muséerna obegränsad rätt att visa finländska konstverk som finns i deras samlingar på webbplatser och applikationer utan särskilda avgifter eller avtal i anslutning till verket eller upphovsmannen. Avtalet har förhandlats fram i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet.

- Lösningen som förverkligats av Finlands museiförbund och Kuvasto tillsammans med finansiärerna är ett betydande framsteg för den finländska konstens tillgänglighet. Den finländska konsten och de finländska muséerna går nu i bräschen för den europeiska digitaliseringsutvecklingen, säger undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen.

- I och med avtalet kommer alla att ha möjlighet att ta del av hela spektret av finländsk bildkonst, oberoende av tid och plats, fortsätter ministern.

- Det här är en viktig milstolpe såväl för konstnärer som för muséer och placerar det finländska upphovsrättssystemet i spetsen för utvecklingen. Avtalet visar att upphovsrätten fungerar också i den digitala världen, säger VD Tommi Nilsson vid Kuvasto.

Avtalets ekonomiska värde uppgår på årsnivå till va 30 000 euro. Finlands museiförbund svarar för avtalets avgifter genom de serviceavgifter som uppbärs av muséerna (1/3) och genom partnerskapsfinansiering (2/3).

- Vi har som mål att muséernas avtalsavgifter ska kunna skötas genom understöds- och sponsorfinansiering. Men också då serviceavgiften är som högst är den skälig: 600-2800 euro på årsnivå per museum, säger generalsekreteraren för Finlands museiförbund Kimmo Levä.

Man förväntar sig positiva beslut av stiftelserna ännu under våren i fråga om att delta i finansieringen. Hittills har Tiina och Antti Herlins stiftelse fattat ett positivt beslut.

Tidigare har muséerna inte till fullo kunnat utnyttja sina digitaliserade samlingar i fråga om att visa verken och på så sätt förmedla information, upplevelser och i fråga om att göra användandet av samlingarna mera mångsidigt. Inte heller konstnärerna har kunnat utnyttja samlingarna för att göra sin karriär och sina verk mer kända eller för att förbättra sina inkomstmöjligheter.

Digitaliseringen av konstmuséernas samlingar har nått en god nivå i Finland

Av de 40 000 verk som finns i samlingarna i muséer som sköts professionellt har 80 procent digitaliserats. Samlingarna består främst av modern konst. Ca 70 procent av samlingarna omfattas av den upphovsrättsliga skyddstiden. Upphovsrätten innehas av ca 4000 konstnärer  eller deras förmånstagare.

Bilder från tillfället

Ytterligare information:

- Finlands museiförbund: generalsekreterare Kimmo Levä, tfn 040 166 2816, [email protected]

- Kuvasto ry: VD Tommi Nilsson, tfn 040 511 9440

- Undervisnings- och kulturministeriet: kulturrådet Laura Mäkelä, tfn 02953 30222, ministerns specialmedarbetare Heikki Kuutti Uusitalo, tfn 050 302 8246

Kultur Sanni Grahn-Laasonen Upphovsrätt
 
Tillbaka till toppen