Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Arbetsgrupp föreslår lag om statlig finansiering av främjande av filmkultur

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2017 13.10
Pressmeddelande

En arbetsgrupp vid undervisnings- och kulturministeriet föreslår att den nuvarande lagen om främjande av filmkulturen ersätts med en ny lag. I den nya lagen är det meningen att man reglerar det anslag som tas in i statsbudgeten och som delas ut för att stöda filmmanus, produktion och distribution samt övriga sätt att stöda filmkulturen. Förslaget överräcktes till Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho på tisdagen.

Finlands filmstiftelse ska enligt förslaget även framöver fungera som statsbidragsmyndighet. Stiftelsens styrelse ska framöver besluta om statsbidrag som beviljas för filmens produktion, distribution och manuskript samt övrigt främjande av filmkultur.
 
Av de 18 understödsformer som Finlands filmstiftelse för tillfället beviljar är det meningen att bilda tre understödsformer.  De nuvarande understödsformerna kommer inte att slopas utan de kommer att organiseras på ett nytt sätt.  Man kommer också att ta i bruk ansökningstider för de olika understödsformerna. Det här skulle göra den nuvarande understödspraxisen tydligare och skapa mer transparens och kundvänlighet.
 
Uppgifterna som gäller kvalitetsstöden för film ska enligt förslaget överflyttas från Centret för konstfrämjande till Finlands filmstiftelse. I och med ändringen kommer man åt överlappande verksamhet.
 
Avsikten med förslaget är att förnya lagstiftningen så att den morsvarar nuläget och författningarna i den ikraftvarande grundlagen. I och med förslaget förtydligar man också Finlands filmstiftelses ställning och roll i statsbidragsärenden som gäller filmbranschen. Beslut som gäller avbrytande av utbetalning samt återkrav ska framöver fattas av Centret för konstfrämjande. 
 
Syftet med förslaget är att främja och stärka dialogen mellan Finlands filmstiftelse och aktörer inom filmbranschen. Därför ska en delegation enligt förslaget fungera i anslutning till Finland filmstiftelse. Delegationen utses för perioder på tre år. Förutom ordförande ska delegationen ha högst sju medlemmar. 
 
Förslaget som beretts av arbetsgruppen skickas nu ut på remiss. Målet är att den nya lagen träder i kraft vid ingången av nästa år. Undervisnings- och kulturministeriet ordnar ett hörandetillfälle om lagreformen fredagen den 29 september kl. 13-15 (undervisnings- och kulturministeriet, Sjötullsgatan 1, Jukola).
 
Arbetsgruppens förslag finns efter överräckningstillfället till påseende på adressen: http://minedu.fi/hanke?tunnus=OKM026:00/2016
 
Ytterligare information:
- överdirektör Riitta Kaivosoja, tfn 0295 3 30129
- kulturrådet Laura Mäkelä, tfn 0295 3 30222
Kultur Sampo Terho
 
Tillbaka till toppen