Hoppa till innehåll

EU:s vapendirektiv framskrider - förhindrar inte reservistverksamheten eller annan vapenhobby

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2016 13.10
Pressmeddelande

EU:s medlemsstater har den 20 december 2016 nått samförstånd om EU:s skjutvapendirektiv. Europaparlamentets och rådets officiella godkännande förväntas i början av 2017. Medlemsstaterna ska huvudsakligen genomföra direktivet nationellt senast 15 månader efter det att direktivet trätt i kraft. Det nya vapendirektivet förhindrar inte reservistverksamheten eller annan vapenhobby. Finland nådde sina egna mål vid förhandlingarna.

- Jag är mycket nöjd med slutresultatet. Finländska tjänstemän har jobbat hårt och detta har gett resultat, konstaterar inrikesminister Paula Risikko. Förhandlingarna var utmanande och de olika parternas åsikter varierade mycket. Inrikesministeriet svarade för förhandlingarna kring skjutvapen, och som viktigt stöd hade vi sedan inledandet av förhandlingarna den sammanhängande och klara ståndpunkt som statsrådet och regeringen dragit upp riktlinjer för.

Vissa vapen överförs till kategorin för förbjudna vapen med omfattande möjligheter till undantag

I det nya skjutvapendirektivet förbjuds i regel vissa kombinationer av halvautomatvapen och magasin med många skott. Man kan dock få dispens för dessa vapen på olika grunder, av vilka den viktigaste för Finland är försvarsändamål. Dessutom kan t.ex. samlare och sportskyttar beviljas dispens.

Vid förhandlingarna hade Finland som mål att de ändringar i vapendirektivet som begränsar förvärv och innehav av vapen inte ska ha betydande negativa konsekvenser för det frivilliga försvarsarbetet i Finland, verksamhetsförutsättningarna för jakt eller bedrivandet av sportskytte och vapensamling. Detta mål uppnåddes.

Näthandeln och åldersgränserna för vapentillstånd förblir oförändrade

I vapendirektivet föreskrivs bland annat om vapentillstånd och försäljning av vapen. De nuvarande åldersgränserna för tillstånd ändras inte och det är således möjligt att minderåriga också i fortsättningen får parallelltillstånd. Detta mål var viktigt för Finland med tanke på att trygga jakten som hobby.

Privatpersoner får köpa vapen via internet också i fortsättningen. Vapentillståndet och identiteten av den som köper ett vapen ska dock kontrolleras senast då vapnet levereras.

Finlands mål uppfylldes också när det gäller läkarundersökningar. Medlemsstaterna får fatta nationella beslut och föreskriva om läkarundersökningar som en förutsättning för vapentillstånd. Medlemsstaterna bör dock ha ett övervakningssystem genom vilket man följer upp att förutsättningarna för tillståndet förblir oförändrade. I Finland har man redan nu ordnat uppföljningen nationellt.

Hårda förhandlingar under det gångna året

Förhandlingarna för att reformera vapendirektivet tog drygt ett år. Förhandlingarna var mycket hårda och i många frågor var åsikterna mycket långt ifrån varandra både mellan medlemsstaterna och mellan EU-institutionerna.

Genast efter terrorattackerna i Paris 2015 antog kommissionen ett förslag till ändring av det s.k. skjutvapendirektivet. Kommissionen hade redan i ca ett års tid berett detta direktivförslag och beslutade på grund av attackerna i Paris snabba upp behandlingen av ärendet.

Avsikten med vapendirektivet är att se till att den inre marknaden fungerar med avseende på skjutvapen och att medborgarna i EU samtidigt garanteras en hög säkerhetsnivå. Genom skjutvapendirektivet strävar man också efter att bekämpa terrorism som en del av EU:s övergripande åtgärder i kampen mot terrorism. Direktivets bestämmelser, i synnerhet när det gäller att förbättra spårbarheten av vapen, främjar den inre säkerheten. Dessutom stärker bestämmelserna övervakningen av vapenhandeln och harmoniserar skjutvapenlagstiftningen i EU också annars.

Frågor och svar om EU:s vapendirektiv (på finska)
www.intermin.fi/fi/turvallisuus/ampuma-aseet/ukk_asedirektiivi

Ytterligare information:
Johanna Puiro
, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 584, [email protected]

Tillbaka till toppen