Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Skyddande av offentliga platser en av de viktigaste punkterna i kommissionens paket om bekämpning av terrorism

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.10.2017 12.09 | Publicerad på svenska 19.10.2017 kl. 12.26
Pressmeddelande 112/2017

Europeiska kommissionen gav den 18 oktober ett s.k. paket om bekämpning av terrorism där det föreslås åtgärder för att effektivisera kampen mot terrorism. Åtgärderna som ingår i paketet gäller i synnerhet att skydda offentliga platser, begränsa tillgången till ämnen som används för att tillverka sprängämnen och förbättra informationsutbytet om gränsöverskridande penningrörelse.

Dessutom föreslår kommissionen åtgärder genom vilka man kan stödja de rättsliga och brottsbekämpande myndigheternas arbete vid brottsutredningen när det gäller krypteringsmetoder som brottslingar använder. Samtidigt ger man riktlinjer för EU:s kamp mot våldsbejakande radikalisering och stärker EU:s yttre förbindelser vid bekämpningen av terrorism.

Kommissionens paket innehåller EU:s verksamhetsplan för skyddande av offentliga platser, och på detta inriktas stöd från EU:s olika finansieringsinstrument. Kommissionen anvisar 18,5 miljoner euro ur fonden för inre säkerhet för internationella projekt som förbättrar skyddet av offentliga platser. År 2018 anvisas dessutom 100 miljoner euro för att stödja städerna i investeringar i säkerhetslösningar.

I Finland har inrikesministeriet redan inlett ett projekt för att kartlägga säkerheten på offentliga platser.

– Jag anser att denna del av kommissionens paket är mycket viktig. I Finland har man arbetat långsiktigt inom denna sektor i form av lokala säkerhetsplaner. Nu är det dags att utvärdera det arbete som gjorts hittills och se hur det motsvarar hotbilderna om terrorism, säger inrikesminister Paula Risikko.

Finland anser att det är viktigt att man på EU-nivå regelbundet bedömer hur verktygen för bekämpning av terrorism räcker till. Också i Finland har man arbetat långsiktigt för att bekämpa terrorism och man bedömer kontinuerligt tillräckligheten av åtgärderna i förhållande till hotet om terrorism. I våras fastställde regeringen säkerheten som en prioritering och redan då beviljade man ytterligare 98 miljoner euro för att förbättra säkerheten. Efter händelserna i Åbo i augusti fick bekämpningen av terrorism och våldsam extremism ett ytterligare anslag på sammanlagt 12 miljoner euro.

Man har redan länge gjort lokala säkerhetsplaner i Finland

Det är aktuellt att bedöma säkerheten i allmänna utrymmen och på offentliga platser med anledning av våldsdåd både utomlands och i Finland. Man har redan länge gjort lokala säkerhetsplaner i Finland. Under de tio senaste åren har man utrett förbättrandet av säkerheten i bl.a. läroanstalter och aktivitetsbaserade miljöer. Säkerheten i samband med stora offentliga tillställningar har också förbättrats redan i flera år.

Polisens prestationsförmåga och förmåga att bemöta terrordåd och krävande specialsituationer har utvecklats systematiskt under åren. Alla polismän har utbildats i en taktisk handlingsmodell för att få stopp på beväpnade attacker. Polisen har ökat sin synlighet på allmänna platser och närvaron vid stora offentliga tillställningar.

Det projekt som nu inletts har till uppgift att sammanfatta material om säkerheten på allmänna områden och offentliga platser samt kartlägga säkerhetspraxis och de planer som gjorts för att förbättra säkerheten. Utifrån dessa ges eventuella åtgärdsrekommendationer för att förbättra säkerheten på allmänna områden och offentliga platser samt dryftas om det behövs ändringar i lagstiftningen. Detta arbete betjänar för sin del strategiarbetet för terrorismbekämpning. Samtidigt bedöms Finlands åtgärder i förhållande till EU:s åtgärdsprogram för säkerhet på offentliga platser.

Säkerhetsunionen: Kommissionen föreslår nya åtgärder för att skydda EU-invånarna bättre (komissionens pressmeddelande 18.10.2017)

Ytterligare information:
Johanna Puiro, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 584, [email protected] (kommissionens paket om bekämpning av terrorism)
Jari Pajunen, polisinspektör, tfn 0295 488 576, [email protected] (inrikesministeriets projekt för skyddande av offentliga platser)

Paula Risikko
 
Tillbaka till toppen