Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Beredningen av ett invandringspolitiskt program inleds

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 14.6.2017 10.58 | Publicerad på svenska 14.6.2017 kl. 12.55
Pressmeddelande 62/2017

Inrikesministeriet har tillsatt ett projekt för att bereda regeringens invandringspolitiska program utgående från de beslut som ministerarbetsgruppen för migrationsfrågor och regeringen vid sin halvtidsöversyn fattat. I programmet fastställer man Finlands riktlinjer för invandringspolitiken under den pågående regeringsperioden.

- Regeringen har som mål att genom detta program dra upp riktlinjer för åtgärder som stödjer i synnerhet arbetskraftsinvandring, integration och goda relationer mellan olika befolkningsgrupper, konstaterar inrikesminister Paula Risikko.

Det invandringspolitiska programmet kompletterar för sin del de program och riktlinjer för Sipiläs regering som redan fastställts. Till dessa hör förutom regeringsprogrammet också regeringens invandringspolitiska åtgärder, det asylpolitiska åtgärdsprogrammet och statens program för integrationsfrämjande 2016–2019.

Bakom beredningen av programmet ligger migrationsstrategin Migrationens framtid 2020 som godkändes 2013 som statsrådets principbeslut.

Ministerarbetsgruppen för migrationsfrågor följer regelbundet hur beredningen framskrider och är projektets styrgrupp.

För beredningen av programmet ansvarar en samarbetsgrupp som leds av inrikesministeriet och där justitieministeriet, arbets- och näringsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, utrikesministeriet och miljöministeriet samt Migrationsverket, Polisstyrelsen och Gränsbevakningsväsendet är företrädda. Gruppens ordförande är överdirektör Jorma Vuorio från inrikesministeriet.

Olika intressentgrupper hörs i stor omfattning under beredningen. Avsikten är att det invandringspolitiska programmet ska bli klart i början av 2018.

Läs mer om projektet (på finska)

Migrationens framtid 2020

Ytterligare information
Jorma Vuorio
, överdirektör, tfn 0295 418 860, [email protected]

 
Tillbaka till toppen