Hoppa till innehåll

Minister Risikko: Ankkuri är en effektiv modell också i kampen mot våldsbejakande radikalisering

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.2.2017 9.30
Pressmeddelande

- Ankkuri-arbetet har pågått redan länge på många orter och gett goda resultat. Verksamheten utvecklas nu så att man kan ingripa också i nya hot som finns närvarande i de ungas liv. Det mest aktuella av dessa utgörs av våldsbejakande radikalisering och extremiströrelser. Alla våldsamt radikaliserade personer är inte unga, men många av dem är, sade inrikesminister Paula Risikko vid Ankkuri-seminariet som arrangerades vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors den 7 februari.

De som lättast blir lockade av våldsamma extremiströrelser är sådana unga som inte har trygga vuxna omkring sig och vars familjer har problem, t.ex. otrygghet och utslagning. I Ankkuri-modellen samarbetar en polis, en socialarbetare, en psykiatrisk sjukskötare och en ungdomsarbetare för att hjälpa brottsbenägna ungdomar. Även om modellen är riksomfattande, anpassar Ankkuri-verksamheten sig efter varje regions särdrag.

- Jag är mycket glad över att flera städer målmedvetet har börjat främja Ankkuri-verksamheten. Orsaken till detta är säkert att informationen om verksamhetens resultat har ökat. Dessa goda exempel uppmuntrar också de kommuner som kanske fortfarande tvekar, konstaterar Risikko.

Cirka 130 experter sammanträder vid seminariet vid Polisyrkeshögskolan den 7 - 8 februari. Målet är att föra Ankkuri-aktörerna samman och sprida information om och erfarenheter av såväl framgångar som utmaningar. Avsikten är dessutom att komma överens om hur man framskrider i arbetet tillsammans. Regeringen har anvisat tilläggsfinansiering för Ankkuri-verksamheten, och Polisstyrelsen har delat ut den till polisinrättningarna.

Tisdagen den 7 februari publicerades en lägesrapport om våldsam extremism som beskriver utvecklingen 2016. I översikten konstateras att våldsbejakande radikalisering, extremism och extremiströrelsers verksamhet har blivit allt synligare i vårt land. Nu svarar också Ankkuri-verksamheten för sin del på denna utmaning.

Våldsam extremism, lägesöversikt 1/2017
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-324-123-7

Ytterligare information:
Tarja Mankkinen
, utvecklingschef, tfn 0295 488 370, [email protected]

Paula Risikko
Tillbaka till toppen