Hoppa till innehåll

Minister Risikko deltar i ett informellt rådsmöte för rättsliga och inrikes frågor i Tallinn

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 5.7.2017 12.11
Pressmeddelande 73/2017

Europeiska unionens inrikesministrar sammanträder till ett informellt rådsmöte för rättsliga och inrikes frågor i Tallinn den 6–7 juli. Det är fråga om det första mötet under Estlands ordförandeskap. Huvudteman vid mötet är återvändande och återsändande av asylsökande som fått avslag på sin asylansökan, situationen vid Medelhavet och frågor som gäller EU:s informationssystem.

Inrikesminister Paula Risikko företräder Finland vid mötet.

– Estland har en stark vilja att föra fram ärenden som inte slutfördes under Maltas ordförandeskap. Estland är en nära samarbetspartner till Finland, och länderna har många överensstämmande EU-prioriteringar, bland annat när det gäller utveckling av EU:s informationssystem och bättre interoperabilitet mellan systemen. Jag har en fast tro på att Estland kan åstadkomma resultat, och Finland är berett att stödja ordförandelandet, konstaterar minister Risikko.

Det kommer inte att fattas nya beslut vid det informella rådsmötet, utan avsikten är att diskutera aktuella ärenden utifrån tidigare beslut.

Finland måste aktivt delta i förhandlingarna

Vid mötet kan också förväntas diskussioner om solidaritet och utvecklingen av den interna omplaceringen av asylsökande. Även andra frågor som lyftes fram vid mötet mellan Italiens, Frankrikes och Tysklands inrikesministrar kommer att diskuteras. Italien har hotat att stänga sina hamnar om de övriga EU-länderna inte hjälper landet, som belastas av den massiva strömmen av människor som reser in i landet.

– Finland följer noggrant situationen i Italien. På torsdag får vi höra hur läget i verkligheten ser ut just nu, sedan diskuterar vi. Först efter det kan man dra eventuella slutsatser. Finland måste aktivt delta i diskussionerna, eftersom vi vill påverka och inte bara följa med strömmen, betonar minister Risikko.

Man har redan länge varit medveten om den ojämna fördelningen av asylsökande och vissa länders ovilja att bära sitt ansvar.

– Finland har på överenskommet sätt skött sin andel av den interna omplaceringen av asylsökande som kommit till Italien och Grekland, men så är tyvärr inte fallet för många EU-länder. Om man vill att asylsystemet är en fungerande och hållbar lösning med tanke på asylläget, måste de gemensamt överenskomna åtgärderna genomföras överallt, påminner Risikko.

Ytterligare information

Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216, [email protected]

Tillbaka till toppen