Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Minister Risikko deltar i ett möte i FN:s kommitté mot terrorism i New York

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.5.2017 14.31 | Publicerad på svenska 26.5.2017 kl. 13.50
Pressmeddelande 52/2017

Inrikesminister Paula Risikko besöker Förenta staterna den 23–26 maj 2017. Hon deltar i ett möte i FN:s kommitté mot terrorism på torsdagen. Minister Risikko presenterar för kommittén god finländsk praxis som hänför sig till FN:s program för bekämpning av våldsam extremism och som syftar till att förebygga våldsbejakande radikalisering och utslagning.

Kommittén mot terrorism, som är underställd FN:s säkerhetsråd, har visat intresse för det finländska intensiva samarbetet mellan olika myndigheter och frivilligorganisationer. Risikko belyser kommittén om hur hårda och mjuka metoder för att bekämpa terrorism kan tillämpas samtidigt och om hur man i Finland effektiviserar arbetet mot våldsbejakande radikalisering och terrorism.

Kommittén mot terrorism inrättades 2001 och medlemmar i kommittén är alla medlemsstater i säkerhetsrådet. Kommittén inrättades efter terrorattackerna i New York för att övervaka genomförandet av de åtgärder mot terrorism som krävs av FN:s medlemsstater. Senare har kommittén fått andra motsvarande övervakningsskyldigheter.

Risikkos besök har förberetts noggrant, eftersom besöket är en exceptionell möjlighet för Finland att påverka verksamheten på FN-nivå. På grund av resan deltar minister Risikko inte i president Koivistos statsbegravning.

Kompakt och mångsidigt program

Under sin resa träffar Risikko också FN:s experter som är verksamma på områdena invandring, fredsbevarande verksamhet, civil krishantering och bekämpning av radikalisering och terrorism. Dessutom bekantar hon sig med det arbete polisen i New York gör för att förebygga gängbildning och minska klyftorna mellan stadens olika områden.

Resan kan följas på inrikesministeriets blogg och på Twitter under #RisikkoUSA.

 
Tillbaka till toppen