Hoppa till innehåll

Minister Risikko träffar Frontex verkställande direktör i Warszawa

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 30.1.2018 9.46 | Publicerad på svenska 30.1.2018 kl. 12.16
Pressmeddelande 13/2018

Inrikesminister Paula Risikko besöker Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex huvudkontor i Warszawa i Polen den 30 januari och träffar Frontex verkställande direktör Fabrice Leggeri. På agendan står bl.a. genomförandet av en europeisk gräns- och kustbevakning och Finlands deltagande i den verksamhet som samordnas av Frontex.

Finland deltar aktivt i Frontex verksamhet. År 2017 deltog Gränsbevakningsväsendet i Frontex insatser med en insats omfattande över 20 årsverken, och deltagandet ökar ytterligare år 2018. Frontex ersätter medlemsstaterna för kostnaderna för deltagande i insatser.

Finlands största satsning har varit deltagandet i den gemensamma operationen Poseidon i Greklands havsområde där Gränsbevakningsväsendets utsjöbevakningsfartyg Merikarhu har varit utan avbrott sedan april 2017. Fartyget har en sameuropeisk besättning som leds av finländare. Fartyget deltar i bekämpningen av olaglig inresa från Turkiet samt vid behov i sjöräddningsuppgifter. Bevakningsfartyget fortsätter att delta i den gemensamma operationen på Medelhavet 2018, och sammansättningen av besättningen utvecklas vidare.

Ytterligare information:
Mika Rytkönen, enhetens chef, tfn 0295 421 131, [email protected]

Tillbaka till toppen