Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

En totalreform av lagen om penninginsamlingar genomförs - arbetsgrupp föreslår betydande lättnader i anordnandet av insamlingar

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 17.1.2018 15.26
Pressmeddelande 4/2018

Den arbetsgrupp som berett reformen av lagen om penninginsamlingar föreslår att det stiftas en ny lag om penninginsamlingar. I och med den nya lagen ska de nuvarande tidsbundna tillstånd till penninginsamling som gäller enskilda insamlingar ersättas med kontinuerliga tillstånd. Också småskaliga medborgarinsamlingar utan tillstånd av myndigheten ska möjliggöras.

- Om den nya lagen om penninginsamlingar genomförs, blir penninginsamlingarna betydligt lättare och smidigare, berättar överinspektör Sini Lahdenperä.

Arbetsgruppen överlämnade sitt betänkande till inrikesminister Paula Risikko den 17 januari. Samtidigt skickade inrikesministeriet lagförslaget på en bred remiss.

Den nya lagen har beretts i nära samarbete med kontaktgrupper. Under beredningen har inrikesministeriet hört frivilligorganisationer och medborgaraktivister på diskussionsmöten och i workshoppar som ministeriet arrangerat samt via en webbenkät.

Enligt den nya lagen förutsätter anordnande av insamling antingen ett tillstånd till penninginsamling som gäller tills vidare och som beviljas av Polisstyrelsen eller en anmälan om småskalig insamling som görs till polisinrättningen. När det gäller insamlingar som kräver tillstånd är huvudregeln i lagen att syftet med verksamheten hos anordnaren av penninginsamlingen och insamlingsändamålet är allmännyttigt. Anordnaren av insamlingen bör vara en sammanslutning eller stiftelse som är registrerad i Finland.

För anordnande av en småskalig insamling räcker en anmälan till polisinrättningen

Avsikten är att en småskalig insamling kan anordnas utan ett tillstånd till penninginsamling genom att göra en anmälan till polisinrättningen. Av anordnaren av insamlingen förutsätts inte att verksamheten ska vara allmännyttig. Insamlingsändamålet behöver inte heller vara allmännyttigt. Insamling får dock inte anordnas för att stödja näringsverksamhet eller för att utöka en fysisk eller juridisk persons förmögenhet. Den som ordnar småskaliga insamlingar kan ordna högst två insamlingar per kalenderår och intäkterna av en småskalig insamling får inte överskrida 10 000 euro. I Finland får småskaliga insamlingar anordnas av registrerade föreningar, stiftelser, religionssamfund och partier som antecknats i partiregistret. Dessutom kan en grupp som består av minst tre myndiga personer som är varaktigt bosatta i Finland anordna en småskalig insamling.

I den föreslagna lagen ingår fortfarande en möjlighet att anordna antingen en penninginsamling som kräver tillstånd eller en småskalig insamling också för att hjälpa en enskild person eller familj som har ekonomiska svårigheter. Det är fortfarande möjligt att utan tillstånd skaffa medel i syfte att främja studierna eller hobbyverksamheten för en daghemsgrupp, skolklass eller en etablerad studie- eller hobbygrupp.

Offentliga samfund får inte samla in pengar

Offentliga samfund ska inte heller i fortsättningen ha rätt att anordna penninginsamlingar. Universitet, yrkeshögskolor, Nationalgalleriet och församlingar eller kyrkliga samfälligheter inom Finlands evangelisk-lutherska kyrka och Finlands ortodoxa kyrka kan dock anordna penninginsamlingar. Om detta ska bestämmas särskilt i lagen om penninginsamlingar.

Med hjälp av årsanmälningar och redovisningar för småskaliga insamlingar kan Polisstyrelsen och polisinrättningarna granska om användningen av medlen är lagenlig och insamlingskostnaderna rimliga samt att de insamlade medlen används för det ändamål som har angetts.

Avsikten är att propositionen ges till riksdagen i början av hösten 2018. Lagen ska träda i kraft våren 2019.

Mer information finns på projektsidan:
http://intermin.fi/sv/utveckling-av-penninginsamlingsverksamheten

Frågor och svar om reformen av lagen om penningsinsamlingar (på finska, utkommer på svenska inom kort)
http://intermin.fi/rahankeraysuudistus/ukk

Video: Rahankeräyksiä sujuvoitetaan - mitä muutoksia työryhmä esittää? (på finska)
https://www.youtube.com/watch?v=NlrpwPeZd1U&feature=youtu.be

Ytterligare information:

Sini Lahdenperä, överinspektör, tfn 0295 488 312, [email protected]

 
Tillbaka till toppen